Meerdere controles per dag bij vissers rondom water Noordkade na incidenten met zwanen

Handhaving is sinds woensdag druk met handhaven op visaktes en -vergunningen bij het water rondom Theater De Stoep, nadat daar eerder deze week een baby-zwaantje ingeslapen moest worden nadat deze met een vishaak mishandeld werd. De snavel van de pul was dusdanig opengereten door de vishaak, dat de tong aan de onderkant naar buiten kwam. Een dierenarts kon het diertje niet meer redden.

Handhavers van de gemeente Nissewaard en controleurs van HSV Ons Genoegen controleren nu regelmatig vissers die hun hengel in het water rondom Theater De Stoep uitgooien. “Wij als HSV Ons Genoegen vinden dit soort gebeurtenissen verschrikkelijk om te lezen, aangezien wij respect voor de natuur hoog in ons vaandel hebben,” reageert Dave Arkesteijn op het nieuwsbericht van de gewonde pul. “Helaas hebben wij de laatste jaren in toenemende mate te maken met stropers die dus zonder vergunning vissen en waarbij respect voor de natuur ook ver te zoeken is.” Arkesteijn zegt toe om samen met andere instanties te kijken naar hoe dit soort excessen voorkomen kunnen worden.

Handhavers van de Gemeente Nissewaard surveilleren sinds woensdag actief rondom het water, waar woensdagavond rond 20.00 uur negen hengels in het water hingen. Ook de handhavers controleren vissers, samen met de controleurs van de hengelsportvereniging. Een visser zag hoe een andere visser zonder papieren weggestuurd werd door een controleur.

Hoe de zwanen eerder terecht kwamen in het water bij de Noordkade is onduidelijk, omdat het nest zich ruim een kilometer verderop bevind. Het is niet gebruikelijk dat een familie ruim een kilometer verderop komt te zitten. “In het water bij het theater zit weinig voeding en kunnen de kleine zwanen niet zelfstandig op de graskant komen,” zegt Edwin Vosselman van Zwanengroep Zuid-Holland. De familie heeft het zwaar te verduren. Volgens Vosselman werd de vaderzwaan eerder al doodgereden door een automobilist en heeft moederzwaan ook een vishaak in haar bek gehad. Inmiddels is ervoor gezorgd dat de zwanen voor hun eigen veiligheid elders zwemmen.