Wéér is een zwaan slachtoffer van vissers: Baby-zwaan ingeslapen door kapotte bek

De Zwanengroep Zuid-Holland maakt opnieuw melding van een pul, dat is een zwanen-kindje, dat zwaar mishandeld is door vissers bij het water bij Theater De Stoep. Eerder was ook de moeder-zwaan slachtoffer met een haak in haar bek. De pul had een kapotte snavel waardoor de tong aan de onderkant naar buiten hing. Het diertje is ingeslapen.

“Neem verdomme je verantwoordelijkheid,” reageert Edwin Vosselman geërgerd. Hij is eigenaar van de Zwanengroep Zuid Holland. “Het diertje werd door een visser achtergelaten, zonder ook maar enige melding. Dit is mishandeling.” Edwin zegt erg geschokt te zijn na de melding, die uiteindelijk binnenkwam van iemand die de pul gevonden heeft. “Het diertje was er erg aan toe. Ik ben meteen naar de vogelarts in Brielle gereden met de pul, in de hoop dat het gehecht kon worden. Maar de arts zei dat het beestje niet meer te redden was en is ingeslapen.”

“Door dit soort meldingen hebben we echt slapeloze nachten. Vissers die per ongeluk een zwaan aan de hengel hebben is vreselijk, maar als ze gaan lopen trekken, maken ze de hele snavel stuk. Ik kan het echt niet begrijpen dat je dan ook nog zonder melding weggaat en het dier achterlaat.” Edwin wijst erop dat het te vaak gebeurd dat vissers de dieren gewond achter laten. Hij hoopt nu dat de gemeente in gaat grijpen en dat vissers niet meer bij het water bij theater De Stoep, waar al enige tijd een moederzwaan met meerdere pullen rondzwemt, mogen vissen.

Schokkende foto’s
De foto’s die Vosselman gemaakt heeft zijn schokkend om te zien. Hij wil wel graag dat duidelijk wordt wat een vishaak kan doen en vraagt vissers zich goed te beseffen dat ze niet moeten gaan trekken als er een haak vast zit in de bek van een zwaan. Er kan direct hulp worden ingeroepen. Ook als de zwaan gewond is geraakt, moet er een melding gemaakt worden.

Beeld: Edwin Vosselman / Zwanengroep Zuid-Holland


Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie.
Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]