Filmpje: Zwaan verlost van visdraad door Zwanengroep Zuid Holland

Beeld: Spieke Media

Een zwaan die met haar pullen rondzwemt in het water bij Theater De Stoep in Spijkenisse, raakte maandagmorgen verstrikt in visdraad. In eerste instantie zat de haak in de keel van de zwaan. Bij een poging de zwaan te vangen door de brandweer en Dieren4U raakte de haak los uit de keel maar zat het draad nog wel door de vleugel en om de poot.

Omdat de zwaan opgejaagd was, werd besloten de zwaan te laten rusten om later nog een poging te doen. Maandagavond had de zwaan echter zo’n last van zijn poot dat de gespecialiseerde Zwanengroep Zuid Holland uit Brielle ingeschakeld werd. Deze kon de zwaan alsnog vangen en verlossen van het visdraad. “De zwaan zwemt inmiddels weer zonder draad rond en maakt het verder goed,” zegt Edwin Vosselman, eigenaar van de Zwanengroep Zuid Holland.

Zwanengroep Zuid Holland doet alle inzetten belangeloos en draait geheel op giften en eigen inleg. Vosselman krijgt geen subsidie, maar beschikt wel over alle apparatuur die nodig is, waaronder een bootje en een eigen ingerichte auto. Zij ondersteunen vaak ook dierenambulances en particulieren, en gaan af op alle problemen waarbij watervogels in problemen zijn.

Beeld: Spieke Media