Under The Bridge-Festival valt tussen wal en schip voor regelingen

Het had zaterdag een mooie dag moeten worden voor festival Under The Bridge. Vrijdagavond viel door een beslissing van het kabinet het festival in het water; de nieuwe corona-maatregelen zorgen ervoor dat 13 uur voor het festival zou beginnen het festival geannuleerd moet worden. De overheid stelt alleen voorwaarden voor financiële vergoeding waar het festival niet aan voldoet, en daarmee dreigt een financiële strop voor de organisatie.

“De overheid zou 3 tot 6 weken van te voren aan of festivals laten weten of zij wel of niet door zouden kunnen gaan,” zegt organisator Ryan Lalay. “Door het festival zo kort van tevoren niet door te laten gaan, worden wij financieel zwaar getroffen. Ook de regeling die de overheid aanbiedt mogen wij geen gebruik van maken.” In de regeling staat dat festivals die twee keer eerder een annuleringsverzekering hebben gehad, aanspraak mogen doen. Het is pas de tweede keer dat het festival plaats vindt en daardoor kan de organisatie daar geen aanspraak op maken.

Organisator Ryan Lalay

Zorg goed voor ‘mijn ondernemer’ en deze branche organisatie!

Wethouder Soeterbroek

Wethouder Soeterbroek van de gemeente Nissewaard zegt teneergeslagen te zijn en doet een oproep aan de overheid om over de brug te komen. “Ik doe hierbij een dringende oproep aan het kabinet: Zorg goed voor ‘mijn ondernemer’ en deze branche organisatie! Als je op zo’n korte termijn zo’n ingrijpende beslissing neemt als kabinet, dan weet je dat een ondernemer zich nooit en te nimmer daartegen kan wapenen. Ik verwacht dan ook dat het kabinet nu net zoveel zorg geeft en verantwoordelijkheid draagt voor deze ondernemers, als dat zij nu klaarblijkelijk voor de gezondheidszorg willen gaan doen. En daarbij vraag ik mij ook werkelijk af of het kabinet zich beseft dat zo’n onverwachte beslissing, naast financiële schade voor de ondernemers, ook tot emotionele crisis leidt. Ik vind dit, als oud diender in de geestelijke gezondheidszorg zeer zeer zorgelijk.”

Doneeractie
Bezoekers van het festival startten vrijdag nadat bekend werd een doneeractie, om de organisatie te steunen. De actie is opgezet door Angela de Graaf. “Ondanks het harde werken en snelle schakelen is het besluit genomen dat UTB Festival niet door kan gaan. Door de onverwachte maatregelen moest het evenement helaas gecanceld worden, na alle moeite en inzet van de crew. Zij waren er 100% klaar voor om ons een onvergetelijke dag te bezorgen. De stages stonden klaar en de drankjes stonden koud. Om deze domper iets te verzachten en om te zorgen dat we volgend jaar wel kunnen feesten op het UTB Festival zijn wij deze crowdfunding gestart.” Met de actie hoopt zij 100.000 euro op te halen voor de organisatie.