Burgemeester doet verzoek aan staatssecretaris hulp te bieden aan Under The Bridge-organisator

Burgemeester Foort van Oosten doet samen met het college een “klemmend appèl” aan staatssecretaris Mona Keizer van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, om organisator Ryan Lalay van het Under The Bridge-festival maatwerk hulp te bieden. “Hij heeft namelijk veel geld geïnvesteerd en de vraag is of hij het hoofd boven water kan houden.” “De organisator, een jonge enthousiaste ondernemer, had alles vooraf betaald aangezien dit zo gaat in de evenementenbranche.

De gemeente gaf begin juli de vergunning af. “De organisator heeft namelijk na de berichtgeving van de Rijksoverheid van 11 juni 2021, waarin werd aangekondigd dat evenementen met 100% bezoekerscapaciteit weer mogelijk waren vanaf 30 juni, de beslissing genomen om het festival door te laten gaan,” staat in de brief. Vrijdagavond 9 juli werd echter door het kabinet aangekondigd dat het festival, wat plaats zou vinden op 10 juli, alleen door kon gaan als bezoekers zouden zitten. Ook werd de capaciteit teruggebracht.

“Uiteraard kan ik begrip opbrengen voor dit besluit,” zegt de burgemeester. “Vrijdagavond hebben wij met verschillende partijen tot laat bekeken of het festival nog te redden was, maar uiteindelijk was de enige conclusie dat dit niet mogelijk was en was de organisator genoodzaakt het festival te annuleren. Gelukkig heeft de overheid een subsidieregeling voor evenementen bij annulering in het leven geroepen en is inmiddels ook al besloten om dorpsfeesten hierop aanspraak te laten maken. Maar dit is dus waar het misgaat voor onze eigen ondernemer. Hij kan hier namelijk geen aanspraak op maken. Dit evenement vond in 2019 voor het eerst plaats, in 2020 waren er geen evenementen en was er dus ook geen annuleringsverzekering af te sluiten en in 2021 leek alles op groen te staan om dit festival te kunnen organiseren. In de voorwaarden van de subsidieregeling staat het volgende: Het evenement had de twee (direct) voorafgaande edities een annuleringsverzekering moeten hebben. Je zou kunnen zeggen dat de ondernemer een risico heeft genomen om dit alsnog te organiseren, maar vanuit de Rijksoverheid kwam duidelijk de boodschap dat het organiseren van festivals weer mogelijk was, terwijl nu blijkt dat dit achteraf een inschattingsfout was. Voor deze ondernemer wel een hele dure inschattingsfout.”

De burgemeester verzoekt de staatssecretaris om organisator Ryan Lalay te benaderen en hulp te bieden. “Deze ondernemer is de wanhoop nabij. Hij heeft namelijk veel geld geïnvesteerd en de vraag is of hij het hoofd boven water kan houden. Ik hoop dat u de ondernemer positief zult benaderen.”

Beeld: Organisator Ryan Lalay – Spieke Media