Gemeente op zoek naar rode potloden door fout bij stembureau

Op een stembureau in de Gemeente Nissewaard ging het even mis met rode potloden. De rode potloden waarmee gestemd kan worden, werden niet ingenomen na het stemmen. De gemeente is voor de zekerheid op zoek gegaan naar reserve-potloden en belde daarvoor twee bedrijven. “Maar het is niet nodig, we hebben genoeg.”

Volg hier de laatste updates van de Tweede Kamerverkiezingen in Nissewaard.

Een woordvoerder van de gemeente bevestigt het verhaal. “Het bleek dat in een stembureau de potloden niet werden ingenomen. En dat moet natuurlijk wel, daar moet de voorzitter op toezien,” geeft de zegsvrouw van de gemeente aan. “Voor de zekerheid is naar twee bedrijven gebeld voor eventueel reserve. Maar is niet nodig, we hebben genoeg.”

Bij de verkiezingen ligt dit jaar vanwege het corona-virus het potlood niet in een stemhokje, maar krijgt een ieder een eigen potlood mee bij het ontvangen van zijn stembiljet. De potlood moet na het stemmen weer in een bakje gedeponeerd worden en daarna worden de potloden schoongemaakt, alvorens ze weer gebruikt worden door een andere stemmer. Elk stembureau heeft hiervoor zijn eigen set met potloden gekregen.