Nissewaard laat mensen met uitkering 3 maanden op proef samenwonen

Inwoners van Nissewaard met een bijstandsuitkering of IOAW-uitkering kunnen vanaf 1 januari 2023 maximaal drie maanden op proef samenwonen, zonder dat dit direct gevolgen heeft voor hun uitkering. Bij samenwonen wordt de uitkering nu namelijk direct verlaagd of beëindigd. Mensen die graag willen gaan samenwonen, zetten die stap dan misschien niet.

De gemeente Nissewaard wil mensen laten uitproberen of samenwonen werkt, zonder dat dit hen direct in de portemonnee treft. Deze 3 maanden periode kan gebruikt worden om te kijken of het samenwonen bevalt, maar ook om zaken te regelen. Denk aan het opzeggen van een (huur)contract of het regelen van een school voor kinderen. Na de periode van drie maanden wordt de uitkering aangepast aan de nieuwe woon- en leefsituatie of beëindigd. Dit is afhankelijk van de persoonlijke situatie.

Wethouder Wouter Struijk (Werk & Inkomen): ‘Als gemeente zijn wij continu op zoek naar oplossingen waarbij de menselijke maat en maatwerk centraal staan. Bevalt het samenwonen en trekt men definitief bij elkaar in, dan vermindert deze regeling ook nog eens de druk op de woningmarkt.’

Wie van samenwonen op proef gebruik wil maken, moet dit zelf doorgeven aan de eigen klantmanager van de gemeente. Meer informatie over de voorwaarden is te vinden op de gemeentelijke website www.nissewaard.nl bij ‘werk en inkomen’.