Nieuwe babbeltruc gebruikt om binnen te komen: Controle op rookmelders

Vanaf 1 juli 2022 moet in alle woningen op elke verdieping een rookmelder hangen. “Helaas maken criminelen gebruik van deze nieuwe verplichting,” zegt de veiligheidsregio. “Criminelen tonen aan de deur een zelf gemaakte identiteitskaart en zeggen te komen controleren op rookmelders’. Tijdens de nep-controle proberen zij waardevolle goederen of geld weg te nemen uit jouw woning.”

Gemeenten, politie en brandweer komen NIET controleren of je in het bezit bent van een rookmelder. De verplichting is er wel, maar wordt niet gecontroleerd. “Laat dus niemand zomaar in huis.” Dat geldt buiten de rookmelders ook voor andere zaken. Bij veel babbeltrucs lijkt het of iemand van een bedrijf iets in huis moet doen, zoals het stoppen van een lekkage die er vaak niet is, het controleren van de tellerstanden en andere zaken waarvoor normaal vertrouwd kan worden dat de persoon ook is wie die zegt dat hij is.

In het geval van een huurwoning is een installatie of controle van de rookmelders wel mogelijk vanuit de woningcorporatie. “Dit zal echter officieel worden aangemeld via de wijze waarop jouw woningcoöperatie al met je communiceert.” Ook hier geldt dat als er iemand voor de deur staat zonder aankondiging, u het best de politie kunt bellen op 112.