Zuidland schrikt van brandweeroproep voor opnieuw “onkruidbrand”

De brandweer van Zuidland werd dinsdagmiddag opgeroepen voor een brand in de Raadhuisstraat. In precies dezelfde schuur als augustus vorig jaar, zou brand ontstaan zijn nadat een onkruidbrander te dichtbij zou zijn geweest. “Gelukkig loopt het met een sisser af,” zegt wethouder Mijnans van de gemeente Nissewaard over het voorval, nadat blijkt dat er waarschijnlijk geen schade is ontstaan en er alleen rook is geweest van het verbrande onkruid.

Het onkruid wordt sinds dit jaar door een ander bedrijf verwijderd. De eigenaar van dit bedrijf heeft eerder voor de voormalige gemeente Bernisse ook het onkruid verwijderd, wat altijd goed en zonder problemen is verlopen. Zij zijn nu met een inhaalslag bezig geweest om het onkruid te verwijderen. “Nu deze nieuwe aannemer het werk overneemt, zijn een hoop zaken en processen anders geworden,” zegt de wethouder. “We verwijderen onkruid veelal met heet water en alleen op plekken waar het kan en mag, mag het worden gedaan met een brander.” Dat is zo afgesproken nadat afgelopen jaar meerdere brandjes ontstonden.

“We zijn erg geschrokken dat het nu toch weer is gebeurd. Vermoedelijk heeft het natte weer ervoor gezorgd dat er gewerkt is met een brander. Die had nooit dicht in de buurt van een gebouw mogen komen. We hebben meteen actie ondernomen en afgesproken dat als er op een andere manier onkruid verwijderd gaat worden, we eerst met een toestemmingsprocedure vanuit de opzichter van de gemeente gaan werken.” De officier van dienst van de brandweer heeft contact gezocht met de gemeente over dit voorval. “Het lijkt erop dat er alleen rook is geweest van het verbrande onkruid, maar er geen werkelijke brand is ontstaan,” is aan de gemeente verteld.

De eigenaar van het bedrijf is langs geweest bij de eigenaar van de schuur. Aankomende woensdag zal tevens op de markt in Zuidland een plek zijn waar vragen gesteld kunnen worden en uitleg gegeven kan worden over het proces van onkruid verwijderen.

Beeld: Jaimy Godijn