Nissewaard telt 60 reanimaties dit jaar; maar wat moet je doen als het gebeurt?

In de gemeente Nissewaard zijn in het jaar 2021 rond de 60 reanimaties geweest, landelijk ligt dat aantal op ongeveer 17.000, buiten het ziekenhuis. Een reanimatie wordt toegepast als iemand een hartstilstand heeft. Steeds meer mensen weten wat ze moeten doen. De organisaties Hartstichting en HartslagNu kondigde al aan dat sinds het begin van de maand december overal in Nederland binnen 6 minuten gestart kan worden met reanimeren.

Er zijn verschillende manieren om er ook voor te zorgen dat je zelf weet hoe je moet handelen als je iemand in elkaar ziet zakken. Middels bovenstaand filmpje krijg je een goede basis hoe je moet handelen. Door een reanimatiecursus te volgen van bijvoorbeeld de EHBO-Vereniging Spijkenisse, of door als bedrijfshulpverlener je EHBO cursus te volgen via een werkgever, kun je het leren. Zorgverzekeraars vinden preventieve zorg steeds belangrijker. Daarom zijn er meerdere verzekeraars die een EHBO- of reanimatiecursus vergoeden vanuit een zorgverzekering met een aanvullende dekking. Hier vind je een overzicht.

Het aantal AED’s neemt snel toe. Met een AED kan door middel van stroomschokken het hart gereset worden en een hartritmestoornis verhelpen. Veel bewoners kunnen er samen met de buurt voor zorgen dat er een AED in hun buurt komt te hangen, door middel van het project BuurtAED. Daarvan hangen er al meer dan 30 in de gemeente Nissewaard. Ook hebben steeds meer bedrijven en winkels een AED in het gebouw aanwezig.

Burgerhulpverlener
Als burgerhulpverlener ben je aangemeld bij het oproepsysteem van HartslagNu. Je krijgt dan een oproep bij een hartstilstand in de buurt. Een burgerhulpverlener is er vaak eerder dan de ambulance. Dit is belangrijk, want met de juiste hulp in de eerste 6 minuten is de kans op overleven het grootst. Nederland telt rond de 250.000 burgerhulpverleners, en dat aantal stijgt nog steeds ieder jaar. Door het grote aantal burgerhulpverleners is er een landelijk dekkend systeem ontstaan. Je kunt je aanmelden als je een reanimmatie-certificaat hebt behaald in de afgelopen twee jaar. Meer informatie vindt je op de website van de Hartstichting.

Reanimatie-alarm
Zodra bij de meldkamer een melding binnen komt van een reanimatie, gebeuren verschillende dingen. De meldkamer begeleidt de melder bij de eerste handelingen van een reanimatie en zorgt ervoor dat de melder de deur open zet als het binnen een gebouw is. Burgerhulpverleners krijgen een oproep dat er bij hun in de buurt een reanimatie uitgevoerd wordt. Ook gaan dan direct hulpdiensten rijden; de politie, die vaak al op straat is, rijdt met spoed richting de locatie en is vaak het eerst ter plaatse. Ook rijden twee ambulances en een brandweerwagen naar een reanimatie. Soms wordt ook de traumahelikopter opgeroepen om snel een arts ter plaatse te hebben. Alle hulpdiensten hebben mobiele AED’s bij zich.

Beeld: Pixabay