Gemeente en politie week lang in actie voor preventie fietsendiefstallen

De week van 6 tot en met 13 september staat in het teken van anti-fiets/scooterdiefstal. In de actieweek kunnen inwoners bij aanschaf van een 2e fietsslot 50% van het aankoopbedrag terugkrijgen van de gemeente, tot een maximum van € 25,-. Ook worden op drie plekken fietsen gratis gegraveerd.

De politie gaat maandagmiddag om 15.30 uur live op het account @politienissewaard en geeft uitleg hoe fietsendiefstallen voorkomen kunnen worden. De gemeente Nissewaard heeft alvast een lijst met tips opgesteld en zorgt voor korting op een tweede slot.

Geef fietsendieven geen kans. Gebruik altijd een tweede slot!
Fietsdiefstal komt in ons fietsland helaas vaak voor. De eenvoudigste manier om het risico op diefstal enorm te verkleinen is: zet uw fiets goed op slot. Het klinkt simpel, maar In de praktijk staat maar zo’n 10% van de fietsen goed op slot. De rest is kwetsbaar voor diefstal. Wie zijn fiets met een ART-2 goedgekeurd kettingslot ergens aan vastzet, loopt veel minder risico op een dag lopend naar huis te moeten. Laat uw fiets bovendien graveren en registreren. Dit kunt u eenvoudig doen via de app ‘Stop Heling’, die u kunt downloaden in de App Store of Google Play. Is uw fiets dan toch een keer verdwenen, kunt u aangifte doen. Dat is zinvol, want er worden regelmatig fietsen opgespoord die in het fietsdiefstalregister staan.

Korting op aanschaf tweede (ART-2) slot en gratis graveren
De week van 6 tot en met 13 september staat in het teken van anti-fiets/scooterdiefstal. In de actieweek kunnen inwoners bij aanschaf van een tweede fietsslot 50% van het aankoopbedrag terugkrijgen van de gemeente, tot een maximum van € 25,-. U kunt de korting hier aanvragen.

* De bijdrage is beschikbaar voor 100 sloten, OP=OP! Het slot moet een ART-2 gecertificeerd slot zijn (zie daarvoor stichtingart.nl) en u moet in Nissewaard wonen.

Graveren en uitleg
De BOA’s en politie geven uitleg over hoe u uw fiets kunt beveiligen en graveren gratis uw fiets op de volgende locaties:

 • Dinsdag 7 september (tussen 10.00 – 15.00 uur): Markt in Spijkenisse
 • Woensdagmiddag 8 september: Scala Rietvelden, de Ring van Putten, de skatebaan en jongerencentrum Westdijk
 • Vrijdagmiddag 10 september: Jongerencentrum Maaswijk.

Tips

 • Zorg dat je zeker weet dat je geen gestolen fiets koopt. Een te lage prijs is vaak te mooi om waar te zijn. Ga na of er niet geknoeid is met het slot, vraag om een bewijs van aankoop of controleer het framenummer op stopheling.nl.
 • Noteer de gegevens van uw fiets, zoals framenummer of graveercode, slotnummer, merk, type en kleur van uw fiets. Maak een foto. Of gebruik de Stop Heling app. Bewaar deze gegevens goed. U heeft ze nodig bij de aangifte als uw fiets toch is gestolen.
 • Zet uw fiets altijd vast met een tweede slot. Het kost dieven meer tijd om twee sloten te forceren. Dit verkleint de kans op diefstal.
 • Zet uw fiets met dit tweede slot altijd vast aan een vast object zoals een brug of fietsenrek.
 • Doe dit zeker met een e-bike ook in de gemeenschappelijke fietsenstalling, kelderbox, schuur, voor- en achtertuin. Overweeg een fietsverzekering met GPS-tracker.
 • Plaats uw fiets in het zicht. Dieven houden er niet van om bekeken te worden.
 • Haal een afneembaar display altijd van uw e-bike af als u niet fietst. Zo is de fiets niet meer als elektrische fiets te gebruiken.
 • Doe altijd aangifte als uw fiets gestolen is. De politie kan uw fiets en de dader(s) alleen opsporen als u aangifte doet.

Kijk voor meer tips op stopfietsdiefstal.nu.

Bewaakte fietsenstalling
Bij theater de Stoep en aan de Oostkade in Spijkenisse zijn bewaakte fietsenstallingen. Hier kunt u uw fiets veilig stallen.

Bericht: Gemeente Nissewaard/Spieke, Beeld: Pixabay