Urologen Spijkenisse Medisch Centrum specialiseren zich in nierstenen

Dankzij de ingebruikname van de nieuwe poli in Spijkenisse kunnen de urologen van het Spijkenisse Medisch Centrum hun patiënten steeds beter van dienst zijn. Inwoners van de Zuid – Hollandse Eilanden kunnen hier terecht voor alle aandoeningen aan de urinewegen. Daarnaast specialiseren de urologen zich steeds verder in het behandelen van nierstenen. Doorverwijzen is daardoor steeds minder vaak nodig. 

Een openingsfeestje was helaas niet mogelijk toen de nieuwe poli Urologie in het Spijkenisse Medisch Centrum in maart 2020 de deuren opende. Het was uitgerekend het moment dat het hele land op slot ging door het coronavirus. De nieuwe polikliniek bewees echter wel meteen haar voordeel: ook met de geldende coronamaatregelen konden de behandelingen op de poli gewoon doorgaan. “We hebben een grote ruimte, waardoor onze patiënten voldoende afstand tot elkaar kunnen houden. Dat was het afgelopen jaar geen overbodige luxe”, vertelt Helene Wilkens, uroloog in het Spijkenisse MC en Het Van Weel-Bethesdaziekenhuis in Dirksland.

Maar het belangrijkste voordeel van de ingebruikname van de nieuwe poli, is het gebruik van nieuwe apparatuur waardoor het team van vijf urologen zich nog verder kan specialiseren in het behandelen van nierstenen. “Voorheen kwam het nog voor dat we patiënten moesten doorverwijzen naar het Maasstad Ziekenhuis of Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Dat hoeven we nu steeds minder vaak te doen, doordat we de beschikking hebben over een ESWL. Een niersteenvergruizer waarmee we ook hoger gelegen nierstenen kunnen behandelen via de buitenkant van het lichaam. Een operatie is daardoor niet nodig.

Foto: niersteenvergruizer ESWL 

Wie last heeft van nierstenen heeft daarom grote kans geholpen te kunnen worden in de eigen regio, want naast de ingebruikname van nieuwe apparatuur, is ook de beschikbaarheid van de urologen uitgebreid. Dankzij het complete team is nu zowel de poli van het Spijkenisse MC als Het Van Weel- Bethesdaziekenhuis in Dirksland dagelijks bemand. “Het Van Weel-Bethesdaziekenhuis is dan ook het ziekenhuis waar we naar doorverwijzen wanneer verdere behandeling nodig is”, vertelt Helene. “Je wordt dus nog steeds door hetzelfde team geholpen.”

Naast de basis urologische zorg die op beide locaties wordt geleverd, willen de urologen de specialisatie op het gebied van nierstenen nog verder uitbreiden. “Het streven is om in de nabije toekomst met een nieuw doorlichtingsapparaat te gaan werken, waardoor we ook zelf stents kunnen plaatsen. Zo’n stent zorgt ervoor dat de urine langs de niersteen kan, waardoor we snel de pijn kunnen verlichten bij de patiënt. Het doorlichtingsapparaat maakt behandeling van grotere nierstenen ook mogelijk. Uiteindelijk is het ons doel alle soorten nierstenen hier in Spijkenisse en Dirksland te kunnen behandelen. De verwachting is overigens dat, door deze verdere specialisatie, ook veel patiënten met nierstenen van buiten de Zuid – Hollandse Eilanden de weg naar Spijkenisse MC weten te vinden”.

Bericht: Spijkenisse Medisch Centrum | Op de foto van links naar rechts: H.E. Wilkens (uroloog), S. van den Heuvel (uroloog), M. Bul (uroloog), M. van Mierlo (uroloog) en D.L. Liem (uroloog).