Verschillende stemmers lopen weg bij verkiezingen vanwege mondkapje

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen zijn in de gemeente Nissewaard meerdere stemmers weggelopen omdat ze geen mondkapje wilden dragen. Zij mochten daardoor niet stemmen. Na het aanspreken hierop weigerden de meesten alsnog en zijn weggegaan. Een keer werd iemand er zo boos over, dat de politie erbij is gehaald. Stemmen mocht alleen met een geldige verklaring.

Andere klachten en notities bestonden voornamelijk uit zaken als volmachten die niet op de juiste manier gebruikt werden of gescheurde passen. De processen verbaal die van de incidenten opgemaakt worden, zijn openbaar en in te lezen.

Op het stembureau in Theater de Stoep is een meneer op een scootmobiel binnen gekomen en eiste een stembiljet. “Nadat dit geweigerd was, werd hij verbaal zeer agressief. Is verzocht het stemlokaal te verlaten hetgeen hij vloekend deed,” staat in het proces verbaal van het stembureau.

Drive-thru
Dit jaar werd voor het eerst gestemd vanuit een drive-thru op de parkeerplaats tussen het zwembad en de bioscoop. Ook vanaf die locatie zijn verschillende zaken gemeld. Een van de kiezers weigerde zijn 14-jarige passagier uit te laten stappen (stemmen mocht alleen als er maar 1 persoon in de auto zat), een ander weigerde een mondkapje op te zetten, twee personen hadden stempassen uit Rotterdam en nog twee anderen wilden samen in dezelfde auto stemmen. Alle personen zijn zelf zonder stemmen vertrokken.

Beeld: Spieke Media