Postkoerier te laat: briefstemmen tellen niet mee

Briefstemmen die bij stembureaus buiten de gemeente ingeleverd zijn, en vervolgens te laat in de juiste gemeente gebracht worden, mogen niet meegeteld worden. In Nissewaard gaat het om zeker vier retourenveloppen meldt een woordvoerder. De koerier van gemeente Zoetermeer stond om 21.05 uur voor het gemeentehuis, maar moest er voor 21.00 uur zijn om de stemmen te laten gelden.

In de kieswet staat dat de verzegelde envelop wel aangenomen en bewaard moet worden, maar de stemmen die erin zitten tellen niet mee. De koerier keek verbouwereerd en gaf als opmerking dat hij “al het hele land door moest om stemmen af te leveren bij de juiste gemeente.” Het was mogelijk om de briefstemmen in te leveren bij een stembureau, ook in een andere gemeente. Die moeten dan op het afgiftepunt van de juiste gemeente afgegeven worden om wel geteld te kunnen worden, en daarvoor hebben de gemeentes koeriers ingezet.

Op het gemeentehuis werd al geconstateerd dat enkele Nissewaarders hun briefstem hadden ingeleverd op een stembureau van de gemeente Rotterdam. Die stemmen zijn wel op tijd in Nissewaard afgeleverd. Of er nog meer briefstemmen daardoor gemist worden en om welke aantallen het gaat, is niet bekend. Het ministerie beslist later of deze enveloppen alsnog geteld moeten worden. “Dit gaat mee in de evaluatie van het ministerie. We weten niet of het ministerie iets anders gaat besluiten,” geeft de woordvoer van de gemeente Nissewaard aan.

Beeld: Spieke Media – Briefstemmen werden eerder vandaag ook geteld.