Nissewaard gaat strijd aan met NK Tegelwippen

Wethouder Jan Willem Mijnans en wethouder Igor Bal hebben dinsdag aan het eind van de middag het startsein voor het NK Tegelwippen gegeven op de Perzikgaard in Spijkenisse. NK Tegelwippen is een landelijk project, waar alle gemeenten in Nederland aan mee kunnen doen. Het doel van deze actie is het vergroenen van Nederland, door tegels te verwijderen en te vervangen voor beplanting. Nissewaard gaat in eerste instantie de strijd aan met de gemeente Schiedam, maar doet ook mee in de landelijke telling.

De ambitie is om bewoners, scholen, woningcorporaties, bedrijven en ondernemers samen met de gemeenten zo veel als mogelijk te stimuleren, en te helpen om de buitenruimte zo klimaatbestendig mogelijk in te richten. De gemeente met de meest verwijderde tegels wint de editie van 2021. Bewoners kunnen via de website nk-tegelwippen.nl een ‘before’ en een ‘after’ foto uploaden, waarbij ze aan kunnen geven hoeveel tegels er uit de tuin zijn gehaald en vervangen zijn met groen.

Het startsein wordt in elke gemeente gegeven door wethouders. Die moeten bij het eerste moment aanwezig zijn, zodat begonnen wordt met de strijd. Bewoner Rishie Jokhoe aan de Perzikgaard stelde zijn tuin beschikbaar. Hij gaat binnenkort zijn tuin herinrichten, waarbij de tegels eruit gaan, en ontving daarvoor de eerste plantjes van de wethouders. Vertegenwoordigers van Woningcorporatie Maasdelta (rechts) en De Leeuw van Putten (links) lichtten daarvoor de eerste symbolische tegel. Woonbron en Woonstichting De Zes Kernen doet ook mee met de actie.

Beeld: Spieke Media

De wedstrijd is vandaag gestart, en duurt nog tot 30 september. De komende tijd worden binnen de gemeente aansluitende acties georganiseerd, waar later door de gemeente meer over bekend gemaakt wordt. De tegelstand door deze eerste handeling voor de gemeente Nissewaard staat nu op: 1. Dat is te zien op de pagina met de tussenstand. De spelregels zijn hier te vinden. De gemeente met de hoogste TPI (gewipte Tegels per Inwoner) wint de prestigieuze Gouden Tegel!

Eerder vandaag werd ook landelijk het startschot gegeven door Cora van Nieuwenhuizen en Lodewijk Hoekstra:

Beeld boven: Spieke Media