College wil toch goedkeuring geven aan vijf windmolens tussen Geervliet en Spijkenisserbrug

Vijf windmolens van maar liefst 235 en 211 meter worden de komende jaren gebouwd langs het Voedingskanaal tussen Geervliet en de Spijkenisserbrug, op de Brielse Maasdijk. Althans, dat staat in het voorstel dat burgemeester en wethouders van Nissewaard donderdag naar de gemeenteraad hebben gestuurd. De raad heeft het laatste woord in de discussie.

De plannen spelen al sinds 2012 en onder tijdsdruk van de provincie Zuid-Holland moet Nissewaard voor eind 2025 klaar zijn. Dat is al vijf jaar later dan de bedoeling was. Als de gemeenteraad op 2 november niet akkoord gaat, bestaat er een kans op een schadeclaim en kan de provincie alsnog beslissen dat ze er komen. Het college lijkt ook voorstander te zijn van de windturbines, mede omdat ze flink bijdragen in de klimaatdoelen van de gemeente.

De gemeente Nissewaard heeft de laatste jaren wel geprobeerd om te kunnen volstaan met drie windmolens aan de Geervlietse zijde van de Hartelbrug. In het nu gepresenteerde voorstel staat dat initiatiefnemer HVC Landwind alsnog vijf windmolens mag plaatsen. Één komt nabij de Plaatweg, waar een woning sneuvelt. Deze woning is al door Landwind aangekocht. De windturbine komt nabij de kruising van het Voedingskanaal en de Oude Maas. Die molen wordt 211,5 meter maximaal, de andere vier 235,5 meter.

De plannen liggen nu bij de gemeenteraad. Bewoners krijgen de tijd om de plannen in te zien en eventueel bezwaar te maken. Vooral de lagere molen roept weerstand op, omdat die windturbine in het zicht ligt van de appartementencomplexen aan de Haven en de Elementen.

Beeld: Pixabay