Oplichting door nepagenten

Hoewel een boef meestal weinig tot niets met de politie te maken wil hebben, besluit een groep nu juist zich voor te doen als politieagent om zo geld en spullen te stelen. Het probleem speelt landelijk, maar ook in onze regio komen steeds meer meldingen van pogingen tot diefstal door nepagenten.

Verschillende manieren die soms elkaar versterken

Een anoniem nummer belt: “Hallo, met de wijkagent” (in veel gevallen ook de juiste naam). “Wij hebben een inbreker aangehouden en hij had een briefje met uw huisadres bij zich.” Vervolgens stelt de wijkagent de beller gerust, dat er straks iemand van de politie langskomt om de waardevolle spullen op te halen. De wijkagent spreekt dan ook een code af, zodat de beller zeker weet dat de agent aan de deur naar aanleiding van het gesprek is langsgekomen.

Op deze manier proberen de criminelen vertrouwen te winnen en lukt het ze om spullen mee te nemen. Vaak ook een bankpas, waarmee later geld van de rekening gehaald kan worden.

De politie waarschuwt: agenten komen NOOIT aan de deur om waardevolle spullen of uw pinpas mee te nemen.

Er gaat ook een brief van de “politie” rond, waarin namen van (wijk)agenten gebruikt worden die daadwerkelijk in de regio werken. Door een brief te verspreiden waarin staat dat er inbraken zijn in je woonplaats, de “politie” die je belt om te zeggen dat ze je adres hebben gevonden bij een inbreker en dat er dan ook daadwerkelijk iemand van de “politie” aan de deur komt, zorgt ervoor dat mensen spullen meegeven.

Spoofing

Het is tegenwoordig technisch mogelijk om het telefoonnummer van de politie in beeld te laten zien, maar het daadwerkelijke nummer dat belt is niet zichtbaar. Als u het niet vertrouwt, bel dan zelf de politie via 0900-8844 om zeker te zijn dat u iemand van de politie aan de telefoon heeft.

Komt er iemand aan de deur om spullen op te halen en zegt van de politie te zijn? Sluit de deur en bel direct 112.


Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie.
Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]