Geen voortuin? Bij de gemeente Nissewaard kan je tot 12 juli een geveltuin aanvragen

Vanaf 12 juni tot 12 juli 2024 kunnen inwoners van Nissewaard een geveltuin aanvragen bij de gemeente. Dit is een geweldige kans voor mensen zonder voortuin om toch een stukje groen bij hun huis te hebben. De gemeente helpt door een smalle strook stoeptegels voor de woning te verwijderen, waardoor er ruimte ontstaat voor planten en bloemen.

De voordelen van een geveltuin

Een geveltuin is niet alleen een mooie toevoeging aan uw woning, maar biedt ook diverse voordelen:

  • Koeler in de zomer: Groene geveltuinen helpen om de omgevingstemperatuur te verlagen tijdens hete zomers.
  • Beter waterbeheer: Bij regenval zakt het water makkelijker weg in de grond.
  • Biodiversiteit: Geveltuinen zijn goed voor bijen, vlinders en andere insecten.

Wethouder Jan Willem Mijnans zegt: “Een mooie voortuin is het visitekaartje van een woning en bepaalt de uitstraling van de straat. Meer groen in de tuin zorgt voor een fijn (woon)klimaat. Maar voor woningen die direct aan de stoep grenzen is dat een stuk lastiger. Daarom ben ik blij dat nu ook inwoners zonder voortuin de mogelijkheid krijgen een tuintje te laten aanleggen.”

Samen investeren in een groener Nissewaard

De gemeente Nissewaard investeert in de leefbaarheid van haar wijken, en dit doen ze samen met hun inwoners. Bij dit project legt de gemeente de geveltuin aan, en de inwoner onderhoudt deze. Zo maken we Nissewaard samen steeds een beetje groener en mooier laat de gemeente weten in het persbericht.

Hoe vraag ik een geveltuin aan?

Alle inwoners van Nissewaard zonder voortuin kunnen een geveltuin aanvragen via de website www.nissewaard.nl/geveltuin. De aanvraagperiode loopt tot 12 juli 2024.

Voldoet uw aanvraag aan de voorwaarden en is de bodem geschikt? Dan legt de gemeente de geveltuin binnen twee maanden aan. Medewerkers verwijderen de stoeptegels, voeren ze af, en maken de grond gereed voor de gevelplanten. Daarna kunt u zelf aan de slag met het beplanten en onderhouden van de geveltuin. De grond blijft eigendom van de gemeente. Als u verhuist, dient u de geveltuin te verwijderen of over te dragen aan de nieuwe bewoner.

Er kan maar een beperkt aantal geveltuinen worden aangelegd. De aanvragen die het eerst binnen zijn, worden ook als eerste behandeld. 


Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie.
Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]