Zwanengroep vangt zwaan die een vishaak in haar hals heeft

Woensdagmiddag rond 16:00 uur kwam er een melding binnen over ”een dier in de problemen” in Hoogvliet. De locatie was niet direct duidelijk voor de hulpdiensten, uiteindelijk bleek het te gaan om de sloot naast de Zalmplaatschool.

Een haak van een jonge visser was in de nek van een zwaan terecht gekomen. Het visdraad zat in eerste instantie ook om de poot van de zwaan. Hierdoor bleef de zwaan vastzitten aan allerlei takken in het water.

De hulpdiensten bestaande uit meerdere politiewagens en een brandweerwagen lukte het niet om de zwaan te vangen. De dierenambulance was geïnformeerd en de hulpdiensten besloten te wachten op hun komst. Echter door drukte op de weg, duurde het ruim een uur voordat de dierenambulance ter plaatse was. De hulpdiensten zijn hierop vertrokken, als er hulp nodig was zouden ze opnieuw langs komen.

Ondertussen is geprobeerd de zwaan op de kant te lokken, maar het was vooral vader zwaan die de kant op kwam om het vrouwtje en pulletjes te beschermen. Moeder zwaan met de haak in haar nek bleef vooral op het midden van het water zitten.

Toen de dierenambulance van de Dierenbescherming arriveerde is geprobeerd met schepnetten en een speciale zwanenhaak het dier te vangen. Hierbij hebben de zwanen de redders heel het slootje laten zien. Uiteindelijk is Zwanengroep Zuid-Holland geïnformeerd en toen ging het snel. De Dierenbescherming vertrok weer naar andere meldingen en Edwin Vosselman van de Zwanengroep ging aan de slag.

Eigenlijk was het de bedoeling om de volgende ochtend een nieuwe poging te wagen, omdat de dieren tussen het riet gingen zitten en al lange tijd geprobeerd was ze te vangen. Met het richting de auto lopen, besloten de zwanen toch aan de kant te gaan zitten waar Edwin een kans kreeg om het dier te vangen en met succes.

Hierna kon de haak verwijderd worden uit de hals van het dier. De zwaan kreeg hierna direct haar vrijheid weer terug. In het water kwamen haar partner en pulletjes haar weer direct begroeten.


Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie.
Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]