Herdenking bij oorlogsmonument in Geervliet

In Geervliet heeft het bestuur van GHVV’13, nabestaanden, wethouder Hottentot en andere belangstellende de slachtoffers van de Arbeitseinsatz herdacht op zaterdag 4 mei.

Wethouder Chris Hottentot vertelde in zijn toespraak dat de verhalen over de Tweede Wereldoorlog vaak gaan over de massamoord op de Joden of over bombardementen. Ook de Arbeitseinsatz, de gedwongen tewerkstelling om de Duitse oorlogseconomie op gang te komen is vaak niet het eerste waar wij aan denken.

Honderdduizenden Nederlands hebben vanwege die Arbeitseinsatz in Duitsland dwangarbeid moeten verrichten. Velen kwamen nooit meer thuis.

Bij de herdenking stond de wethouder stil bij de dood van drie jongemannen die in Duitsland te werk waren gesteld. ”Ik noem hun namen: Volbrecht van den Berg, Pieter Bijl en Kommer Leendert de Gruijter.” Volbrecht overleed in Duitsland, Pieter kort na terugkeer in Nederland en Kommer Leendert bij een explosie.

Na twee minuten stilte werden er een aantal bloemstukken door de aanwezigen bij het monument gelegd.