Wethouder Simons bezocht Hoogvliet en weet nu veel over de geschiedenis dankzij Historisch Hoogvliet

Vrijdagmiddag bezocht wethouder Robert Simons Hoogvliet. Rond 15:30 uur is Simons ontvangen door de vrijwilligers van Historisch Hoogvliet in de oude Dorpskerk. De wethouder was voorbereid op een wandeltocht en de regen.

In de kerk vertelde Hans van der Boom (voorzitter Historisch Hoogvliet) over de geschiedenis van Hoogvliet. De wethouder luisterde aandachtig en gaf aan ook persoonlijk veel interesse te hebben in geschiedenis. In de periode van 1818-1934 was Hoogvliet een eigen gemeente.

Stank van de industrie
Op de beelden was te zien dat de industrie zoals wij die kennen steeds meer in beeld kwam. Een veel gehoorde klacht vandaag de dag is stankoverlast. ”Dat was vroeger niet anders” zegt van der Boom. Vroeger waren er veel vlasserijen (vlas is de basis voor de vervaardiging van linnen) tijdens dit proces was rotting een van de onderdelen. ”Er is gelukkig geen geuren archief, het moet verschrikkelijk hebben gestonken”.

Na de presentatie ging het gezelschap verder naar de Jan de Raadtkade waar de wethouder binnen kon kijken bij het gemeentelijk monument. Hoewel er nu een handje vol mensen binnen stond was het al passen en meten. ”Hier woonde vroeger gezinnen met 12 mensen en meer” zegt van der Boom.

De bewoonster Carola de Jongh wilde ook nog even de tuin laten zien. Ondanks het weer liep het hele gezelschap door naar de tuin. Een lange smalle tuin vol prachtige planten, struiken en bomen. ”Een uniek stukje Hoogvliet”.

De route vervolgde zich langs het atelier van Anthon Hoornweg. In het schoolgebouw waar Hoornweg zelf nog op school heeft gezeten staat nu zijn atelier. Het schoolgebouw dateert uit 1880. De wethouder kreeg uitleg over de verschillende objecten waar Hoornweg mee bezig is.

Via de achterweg is het oude Hoogvliet verder bekeken, waarna Simons de organisatoren bedankte voor hun gastvrijheid en uitleg over Hoogvliet. 

Op 30 maart is er een expositie te zien aan de Overwolde 48. Deze expositie gaat over de Hoogvlietse Verzetsheldenbuurt en Hoogvliet in de Tweede Wereldoorlog. Tussen 13:00 en 16:00 uur is de expositie te bezoeken. Ook op 13, 27 april, 11 en 25 mei en 15 en 29 juni is de expositie te bekijken.


Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie.
Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]