Leerlingen bezoeken SpaceBuzz in Hoogvliet en maken ruimtereis

Zou jij het geloven? ”Ik ben wat later want ik moest wachten op een raket die overstak”. Toch is dat wat een aantal bestuurders konden zeggen. De SpacebBuzz bezoekt deze week meerdere scholen in Hoogvliet en dat levert leuke plaatjes op.

Vorig jaar is op 10 oktober het startsein gegeven bij het Kasteel van Rhoon voor de SpaceBuzz bij scholen in de regio. Dankzij leden van Rotary Rhoon-Barendrecht en Rotary Rotterdam-Botlek is het mogelijk om deze bijzondere ervaring te delen met veel leerlingen.

SpaceBuzz is een lesprogramma voor leerlingen in groep 7. In de weken voor het bezoek van de SpaceBuzz leren de kinderen over de ruimte. Net als echte astronauten hebben ze verschillende oefeningen gedaan. Zo is er ondersteboven gegeten en zijn berekeningen gemaakt met wat je mee kan nemen in de ruimte. De raket kan niet te veel gewicht meenemen dus moet je keuzes maken. 

Voor het bezoek aan de SpaceBuzz konden leerlingen nog vragen stellen. Over hoe het zit met de dampring dat wisten ze inmiddels wel. Vooral praktische vragen als; ”Hoe ga je naar de wc” hielden de kinderen bezig. Veel kinderen leek het wel wat om astronaut te worden. Althans tot het moment dat ze hoorde dat urine in de ruimte gezuiverd gaat worden tot water. Er is namelijk een beperkte hoeveelheid water aanwezig, zoveel mogelijk moet daarom hergebruikt worden.

Na weken van voorbereiding is het bezoek van de SpaceBuzz wel het hoogtepunt. Eenmaal in de raket zetten de leerlingen een VR-bril op en spreekt een virtuele Andre Kuipers de ruimtereizigers toe. Het is best spannend dus houden een aantal leerlingen elkaars hand vast. Al snel hoor je ohhh en ahhh want door de bril zie je de aarde vanuit de ruimte. 

Wat normaal heel lang zou duren is een bezoek aan de maan. Dankzij de techniek lukt het nu toch om ook daar even een bezoekje te brengen. De boodschap is duidelijk; ”Er is maar een planeet aarde en daar moeten wij zuinig mee omgaan”. Niet iedereen hoeft astronaut te worden, wat je ook gaat doen in de toekomst probeer dat positief in te zetten voor de planeet.

Leerlingen van OBS De Plevier, stappen in voor hun ruimtereis
Een beetje steun zoeken bij elkaar tijdens de ”lancering”
De lancering is van buitenaf ook goed te zien
De Spacebuzz bij de Zalmplaatschool


Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie.
Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]