Kinderfietsjes verdwijnen uit speeltuin Korenbloemstraat, na klacht omwonende

Veel kinderen uit de buurt weten de speeltuin aan de Korenbloemstraat goed te vinden. Het pleintje is beter bekend als het SpongeBobplein en dankt zijn naam aan de muurschildering. Naast de speeltoestellen staan er ook kinderfietsjes, loopwagens en stepjes op het plein. Als het aan de gemeente ligt moeten dat van de openbare weg af in de avond en anders gaan deze verwijderd worden.

Zo’n 30 jaar geleden was er alleen een grasveld achter de woningen. Peet en Jeanette wilde hier wat aan doen en haalde handtekeningen op, daarna is er een speeltuin aangelegd. Inmiddels zijn de toestellen vervangen en is het plein heringericht. Van overal en nergens komen nu kinderfietsjes en ander groot speelgoed naar het plein. Op deze manier kan iedereen er mee spelen.

Als ik vraag of ze een pleister of ijsje willen, kiezen ze meestal voor het ijs

Peet is beter bekend in de wijk als Speelplein Opa. Hij zoekt de spullen uit en repareert waar hij kan het speelgoed, zodat het nog een ronde mee kan. Tijdens het spelen gaat het wel eens mis, met schaafwondjes weet Peet wel raad. ”Als ik vraag of ze een pleister of ijsje willen, kiezen ze meestal voor het ijs”.

Peet en Jeanette in de speeltuin met op de achtergrond spelende kinderen en fietsjes

Handhaving aan de deur
Bij de gemeente was een melding binnen gekomen over een kindje, die zijn hand bezeerd zou hebben aan het speelgoed. Handhavers stonden opeens voor de deur. ”Ik begrijp dat de Handhavers de melding moeten behandelen” zegt Jeanette. ”Een ouder of verzorger van het kindje is niet aan de deur geweest, dat maakt het wel wrang”.

De gemeente stelt dat wat er in de openbare ruimte staat (en niet gekeurd is) de verantwoordelijkheid is van de gemeente. De gemeente verwacht dat of alles in de tuin gezet gaat worden aan het einde van de dag of dat de spullen aan het einde van de week moet worden afgevoerd. Jeanette zegt dat dit gesprek nooit heeft plaatsgevonden. Het is als optie aangegeven om alles in de tuin te zetten. ”Wij hebben al eens gevraagd om een container of opslagplek, maar die is er nooit gekomen vanuit de gemeente”.

Kinderen die hier hebben leren fietsen, hebben nu zelf kinderen

Peet en Jeanette kijken terug op mooie jaren. Er waren veel mooie momenten. Op dit pleintje hebben veel kinderen leren fietsen. Het mooie is dat de kinderen die hier leerde fietsen, nu zelf kinderen hebben en hier ook komen spelen zegt Jeanette. Toen Peet de vraag kreeg hoeveel kleinkinderen hij heeft was zijn antwoord; ”Op een zomerdag wel een stuk of 35” zegt hij lachend’.

Inmiddels is de lol er wel vanaf. Deze ”klacht” is een beetje de druppel. Als je kinderen aanspreekt op het slopen van spullen, dan kan je een grote mond krijgen. Het is niet voor het eerst dat een ouder ”verhaal” komt halen aan de poort. Nu zijn Peet en Jeanette niet op hun mond gevallen, maar leuk is het niet zeggen ze.

Hoe moet het nu verder?
Inmiddels zijn er door wat organisaties al wat fietsjes en speelgoed meegenomen. Die organisaties kunnen de fietsjes goed gebruiken. Aan de andere kant komt er nog steeds meer speelgoed bij. Dit pleintje is zo bekend dat mensen hier zelf spullen komen brengen. Kinderen weten Speelplein Opa goed te vinden. Toen hij naar buiten stapte kwamen er direct twee kinderen naar hem toe met een zachte bal. Geen probleem! In de schuur ligt een ballenpomp en met een ferme trap schiet Peet de bal het plein weer op.

Het is nu afwachten wat de gemeente gaat doen. De reactie van de gemeente was duidelijk; eind van de week moeten de fietsjes van de openbare weg zijn aan het einde van de dag. Anders gaat de gemeente helpen met het afvoeren.

Het speelgoed in de speeltuin
De SpongeBob muurschildering, waar het pleintje de bijnaam door heeft gekregen