Column | Herrie in de voedselbank en het failliet van Nissewaard

Joop van der Hor (Rotterdam 1954), is een betrokken inwoner van Spijkenisse. Hij is naast columnist, auteur, verslaggever, presentator, ambassadeur van Villa Joep , ook host van twee talkshows ‘het Zuiden’in theater Zuidplein en ‘Chateau du Toksjoo in het Kasteel van Rhoon. Hij werkte als persvoorlichter van de politie, is getrouwd en woont met zijn vrouw in een appartement langs de Oude Maas in Spijkenisse. In 2018 ontving hij de Nissewaardpenning uit handen van burgemeester Salet voor zijn inzet. Hij kijkt veel om zich heen en schrijft columns over allerlei leuke en narrige zaken. Rechtstreeks reageren kan via #vuilnisbak.

De kranten stonden er de afgelopen week vol van, er schijnt van alles mis te zijn bij de Voedselbank in Spijkenisse. Het AD wijdde er twee pagina’s aan en Groot Nissewaard pakte op de voorpagina uit met de kop: ‘Angstcultuur bij Voedselbank wordt terzijde geschoven’. Je zal maar wekelijks je boodschappen moeten doen bij de Voedselbank in plaats van bij Dirk van ’t Hemd, de Olifant, Alfred Fijn, de Dennenboom of de Duitse Kleine en buiten in de kou, regen of straks in de brandende zon moeten wachten tot je, op je verlopen tijdslot, naar binnen mag.

Je zal maar moeten poepen, zoals Carlo, en dat niet binnen mag doen maar in een emmer in zijn werkbus. Of Petra die een nier- en blaasaandoening heeft om vervolgens doorverwezen te worden naar een garage verderop. Nou, daar word je niet vrolijk van. Mensen die te laat komen of door dringende omstandigheden een weekje moesten overslaan en dat niet hebben gemeld, krijgen voor straf nog maar een half pakketje. Ik zie het al voor me: Elke maand haal ik bij de lokale ‘Gall & Nier slijterij een litertje rum. Maar omdat ik door deelname aan ‘dry januari’ een keertje heb overgeslagen, krijg ik voor straf nog maar een 0,5 flesje. Ik las in het AD over een schrijnend geval. Een dame die shag rookt en bij de Voedselbank loopt, krijgt daarvoor extra geld van haar bewindvoerder en wordt door de VB-coördinator uit de regeling gezet omdat ze kennelijk nu meer te besteden heeft en daardoor geen recht meer heeft op boodschappen. Als ik zoiets lees dan zou ik juist van de zenuwen gaan roken.

Dit is toch niet normaal beste lezers? Nee, dit is niet normaal, mits het allemaal zo is gegaan als we via de trieste voorbeelden vanuit de media voorgeschoteld krijgen. Laat duidelijk zijn; ik twijfel niet aan de verslagen in het AD of Groot Nissewaard en ik twijfel ook niet aan wat Petra en Carlo aan hen hebben verteld. Maar om daarmee nu paginagroot uit te pakken zonder dat er een gedegen onderzoek heeft plaatsgevonden, lijkt me lichtelijk voorbarig.

Gevolg nu is wel dat niet alleen de Voedselbank onder vuur ligt, maar ook de vele vrijwilligers in verlegenheid worden gebracht. Prima dat er aandacht aan wordt besteed, niets mis mee. En prima ook dat wethouder Hanneke Stengs (Zorg) hierdoor nu in gesprek gaat met de leiding van de Voedselbank. Maar wat als het allemaal is zoals het nu wordt voorgedaan? Wat dan? Vallen er dan ontslagen? Worden er pakjes shag in de tassen meegegeven? Ik ken ook andere verhalen zoals het meegeven van extra voedsel aan hen die het echt nodig hebben. Is dat dan diefstal of verduistering van goederen? Ik ga er vanuit dat iedereen, echt iedereen bij de Voedselbank van goede wille is en het sociale hart op de juiste plaats hebben. En als er al beurse appels tussen zitten. Verwijder je die dan of help je ze om het beurse plekje op te wrijven en nieuwe glans te bezorgen? Ik hoop het laatste want ik geloof niet in een bewust opgezette angstcultuur bij de Voedselbank. Het is eerder het gevolg van altijd maar ellende zien en het goede te willen, maar ook door soms belazerd te worden. Die gevallen zijn ook bekend! Straks haken, door alle negatieve publiciteit, de gulle gevers van al die levensmiddelen af, wat dan? Mensen die het van de Voedselbank moeten hebben, hebben het al zo moeilijk. Weet u waar ik mij boos over maak? Dat de gemeente niet eens in staat is om een ‘droogloop’ te plaatsen, een overkapping om wachtende cliënten te laten schuilen bij regen en nog erger, bij schaamte om gezien te worden. Hiermee wordt het failliet getoond van Nissewaard !


Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie.
Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]