Op pad met: Buurtpreventie Waterland, loop jij mee?

Buurtpreventie is goed vertegenwoordigd met 12 wijken en 2 kernen in Nissewaard De leden zijn zichtbaar aanwezig in de wijk en kunnen versterking in het team gebruiken. Maar wat doet buurtpreventie eigenlijk? Spieke liep mee met buurtpreventie Waterland.

Door de gele hesjes met opdruk BUURTPREVENTIE kan je de lopers moeilijk niet zien. En dat is juist de bedoeling, vertelt Jolanda Droog. ‘’Het is belangrijk dat mensen ons zien en kunnen aanspreken’’. 

‘’Ik blijf zo goed op de hoogte van wat er speelt en heb veel contacten met mensen uit de wijk.’’

Iedere wijk heeft een eigen roostercoördinator en in Waterland is dit Hans Weijmar zorgt voor de planning en het rooster. Ook is hij de contactpersoon naar de gemeente toe, zodat de lijnen kort blijven. Hans is inmiddels gepensioneerd en wilde zich graag inzetten voor de wijk. ‘’Ik blijf zo goed op de hoogte van wat er speelt en heb veel contacten met mensen uit de wijk.’’

Hans en Jolanda van Buurtpreventie Waterland

Het zijn dan ook Jolanda en Hans die de verslaggever van Spieke meenemen door Waterland. Opvallend is het enthousiasme van beiden over hun vrijwilligerswerk. Het maken van verbinding in de wijk doet Jolanda en Hans zichtbaar goed. 

Bij een woning ligt de voortuin helemaal bezaaid met huisraad. Het is duidelijk dat dit er al even ligt. Dit ontsiert natuurlijk het straatbeeld geeft Jolanda aan. Ook zorgt dit voor een minder fijne woonbeleving, zegt Martin. Deze melding geven ze door aan de verhuurder en gemeente, hier kan ook iemand hulp nodig hebben. In het begin van het gesprek is loper Martin samen met zijn hond Odie ook aangesloten. 

Martin heeft een carrièreswitch gemaakt en is het onderwijs ingegaan. Hiervoor moet hij nu een opleiding volgen en combineert dat met het vrijwilligerswerk. ‘’In overleg is veel mogelijk’’ zegt Martin. Als ik het even druk heb met mijn werk, geef ik dat door aan Hans dan loop ik die week of maand even niet. 

Waar letten jullie op als buurtpreventie?
Martin vat het in drie woorden samen: Schoon, Heel en Veilig. Afval dat naast de container staat geven wij door. Dit voorkomt dat het overal heen waait of dat er meer bij komt. Verkeersborden of ander straatmeubilair dat kapot is, dat geven wij ook door.

Veilig is breed, vult Jolanda aan. Door onze aanwezigheid voorkomen wij misschien wel een inbraak. Wij letten dan ook op of er zeker in de avonduren geen ramen openstaan of een trapleer onbeheerd ergens staat. Veiligheid is ook opletten of er geen brand is. 

Jolanda liep in september haar ronde samen met een medeloper toen ze bij de Snoekenveen rook zagen bij een woning. Al snel bleek het om een brand te gaan. ‘’Dan is het even schakelen’’ 112 bellen, mensen waarschuwen dat ze hun huis uit moeten en kijken wat je verder nog kan doen.

Het heeft Jolanda een goed gevoel gegeven, dat ze zo kon bijdragen aan de veiligheid van haar wijk. Later ontvingen wij ook nog een bloemetje omdat wij geholpen hadden bij de brand. ‘’Dat is een mooi stukje waardering’’

Met Jolanda en Hans lopen wij door een parkje. Op verzoek van de politie namen wij enige tijd deze locatie mee. Een hotspot noemen ze dat dan. Een plek die extra aandacht nodig heeft omdat er bijvoorbeeld jeugd hangt of er vernielingen gepleegd worden. Het doorgeven dat alles rustig was is ook heel waardevol. 

In contact met de politie
Het is de bedoeling dat wij vooral de ogen en oren zijn van de wijk. Wij hoeven niemand aan te spreken. Als wij gaan lopen, melden wij ons aan bij de politie. Met het delen van onze live locatie kan de politie zien waar wij lopen. Jolanda laat weten dat dit een fijn gevoel geeft. Als wij lopen in een wijk waar net iets is voorgevallen, dan krijgen wij te horen dat wij dit stuk even niet moeten lopen. Soms, en dat komt gelukkig niet vaak voor, dan mogen wij niet lopen. De politie roept soms ook onze hulp in. Als er bijvoorbeeld een kind vermist is, dan letten wij hier extra op.

Cursussen
De lopers van buurtpreventie gaan niet zomaar de straat op. Na een kennismakingsgesprek kunnen de aspirant-lopers even meekijken in een wijk. Als dat aan twee kanten goed bevallen is, kan het lid toegevoegd worden aan het rooster. Nieuwe leden krijgen altijd een de-escalatie training aangeboden. Met regelmaat zijn er trainingen of workshops voor de vrijwilligers. Zo is EHBO handig om te hebben maar ook omgaan met verwarde personen.

Wensen
Hans heeft ook nog wel wat wensen voor de toekomst. Nieuwe aanwas zou erg mooi zijn. Je doet echt iets voor je wijk en dat voelt heel goed! Verder hoopt hij dat de samenwerking tussen de partners zoals handhaving aangescherpt kan worden. Hoe meer wij over elkaar leren hoe beter wij elkaar kunnen helpen.

Alle leden zijn hel eens dat hun meldingen serieus worden opgepakt. Soms gaat iets niet zo snel als je zou willen. Hans geeft het voorbeeld over een lantaarnpaal die niet werkt. Je zou zeggen lampje vervangen en klaar. Vaak is er meer aan de hand als een lantaarnpaal niet werkt. Dan moet er een monteur komen, onderdelen besteld of gehaald en dat kost tijd. 

Aanmelden?
Wil jij je aanmelden bij buurtpreventie dan kan je een mailtje sturen naar [email protected] .