Hond Max waakt aan de Voorstraat 14a, een gebeurtenis die niet vergeten mag worden

Op 28 oktober 1942 werd het gezin Levie uit Spijkenisse door de Duitse bezetter uit hun woning annex winkel aan de Voorstraat 14a gehaald en op transport gesteld. Geen van de vijf gezinsleden keerde ooit terug. Net als de in totaal 45 Joodse medeburgers werden zij in Auschwitz en andere kampen op gruwelijke wijze vermoord.

De stichting Max XL verleende beeldend kunstenaar Tineke Nusink de opdracht om van de eenzaam achtergebleven hond van de familie Levie, een bronzen beeld te vervaardigen. Dit niet alleen om de slachtoffers van de Holocaust te herdenken, maar ook om aan te geven dat we moeten blijven streven naar verdraagzaamheid jegens een ieder; ongeacht kleur, ras, geloof of afkomst. Mede dankzij tal van particuliere giften en bijdragen van o.a. Omroep Max, de Ondernemers Federatie Spijkenisse, het DeltaPort DonatieFonds en vele anderen, kon op 28 oktober 2022 het beeld worden onthuld.

Precies een jaar later werd daar ook nog een bronzen plaquette aan toegevoegd in de nabij gelegen Spuistraat. Van ‘The Making of Max’ maakten Roel van Deursen en Joop van der Hor een serie van maar liefst 19 delen voor Botlek TV welke op de website van de stichting Max XL te zien is. Bijna 7 uur film bekijk je niet even snel en dus maakte Roel van Deursen deze compilatie.

Opdat wij nooit vergeten: Vrede, Peace, Shalom.

Deze film is opgedragen aan the founding father of Max, Henk den Haan, oud-rector Angelus Merula.


Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie.
Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]