Rijkswaterstaat: kans op sluiting Maeslant- en Hartelkering

Rijkswaterstaat meldt dat donderdag- op vrijdagnacht de verwachte waterstand in de rivieren zo hoog wordt, dat de Maeslant- en Hartelkering, samen ook wel de Europoortkering genoemd, wel eens gesloten zouden kunnen worden. Door een storing op de Noordzee én veel smeltwater vanuit de Alpen, loopt de verwachte waterstand enorm op. De laatste sluiting vanwege een storm was in 2018 en dat zou de derde keer worden naast de test-sluitingen.

“Storm Pia trekt via Groenland en IJsland richting Zuid Zweden (donderdag) en dan verder naar de Oostzee (vrijdag). Er komt een storm (8-9 Bft) op de Noordzee te staan met W tot NW windrichtingen. De piekwaterstanden worden bij het nachthoogwater van donderdag naar vrijdag verwacht. Onzeker is of na storm Pia nog verdere randstoringen overtrekken en voor verhoogde waterstanden in het kerstweekend zorgen.” Dat schrijft Rijkswaterstaat in een bericht voor de scheepvaart.

“Op dit moment is sprake van een doodtijperiode, maar vanwege hoge rivierafvoeren en Noordwesterstorm Pia worden verhoogde waterstanden verwacht. Met name in de Rijn-Maasmonding en het Waddengebied worden tussen donderdagavond 21 december en vrijdagochtend 22 december hoge waterstanden verwacht. Waterstanden worden verwacht in kleurcode geel en bij enkele sectoren is de kans groot dat de grenswaarde van kleurcode oranje overschreden wordt.”

Wegen en paden die gevoelig zijn voor hoogwater zullen naar verwachting ook afgesloten worden. Bij een sluiting van een kering worden bij grote schuiven in het water gezet, om het water van buitenaf tegen te houden. Naast de Europoortkering, bestaat er ook kans op de sluiting van de Oosterschelde en Hollandsche IJssel keringen.