COLUMN | Wat gaat 2024 ons brengen?

Joop van der Hor, geboren in 1954 in Rotterdam, is een betrokken inwoner van Spijkenisse. Hij is naast columnist, ook trouwambtenaar, presentator, schrijver, ambassadeur van Villa Joep en pakt nog meer op wat op zijn pad komt. Hij werkte als persvoorlichter van de politie, is getrouwd en woont nu met zijn vrouw Gina in een appartement in Spijkenisse. In 2018 ontving hij de Nissewaardpenning uit handen van burgemeester Salet voor zijn inzet. Hij kijkt veel om zich heen en schrijft over allerlei zaken in zijn columns.

Ik ben een man die zich liever bezig houd met de geschiedenis dan met de toekomst. Het eerste ligt achter mij en daar ben ik over het algemeen niet ongelukkig mee, integendeel zelfs. Ik ben opa mogen worden en leef in pee en vree met oma, iets wat mijn broers gelukkig ook doen maar die hebben er wat meer vrouwen voor nodig gehad, net als bijna 1/3 van de Nederlandse bevolking. Bij veel gescheiden gezinnen wordt de hoeksteen van het huis in hun samenleving er vaak uitgehaald met ontwrichting en ruzie tot gevolg. Kinderen zijn echter veelal flexibel en met wat extra cadeautjes van de nieuwe vader of moeder en de extra bijgeleverde oma’s en opa’s wordt het leed vaak verzacht. Een nieuwe tendens is dat met enige regelmaat gescheiden stelletjes elkaar weer opzoeken en soms zelfs opnieuw met elkaar trouwen. Dat laatste heb ik in mijn loopbaan als ambtenaar van de burgerlijke stand al een paar keer mogen meemaken en het zijn vaak de leukste huwelijken met bijzondere details en grappige anekdotes die onverbloemd de revue passeren, uiteraard met instemming en medewerking van de voormalige gescheiden bruidsparen. Zo kan het dus zijn dat geschiedenis ineens weer toekomst wordt en bovendien er weer een één huis vrijkomt op de overspannen woningmarkt.

Wat die toekomst voor u en mij gaat brengen ligt veelal ergens verborgen achter de schalen oliebollen en de champagne. Inmiddels stromen de ‘Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaarskaarten’ bij velen van ons binnen. In Hoogvliet is het echtpaar Yvonne en Adri Nieuwland al heel vroeg in het jaar een Kerstkaartenactie begonnen en zamelen zij niet alleen kaarten in, maar schrijven zij die samen met een grote groep vrijwilligers met de hand en sturen die rond of stoppen ze deze bij eenzame ouderen in de brievenbus. Mooie actie. Ik zou er zelf eentje willen starten voor de Palestijnen in Gaza, alleen niemand heeft daar nog een huis, laat staan een brievenbus. Ook zou ik alle bewoners van het mooie vakantiepark Ter Apelervenen een mooi kerstfeest willen toewensen. Maar voor hen is er, net als voor Maria, Jozef en het Kindeke Jezus 2023 jaar geleden, geen plek in herberg of stal. Ze slapen op matjes en soms zelfs buiten in de openlucht omdat niemand ze wil hebben in eigen omgeving, ook niet in Spijkenisse waar de gemiddelde huizenprijs € 350.000 is en ook niet in Hoogvliet want eigen volk eerst. Ter Apelervenen? Waar dat ligt? U kent het niet? Sorry, zal het even uitleggen. Het is geen luxe vakantie bungalowpark maar het Centraal Opvang Asielzoekers of wel het COA in Ter Apel. In de gemeente Nissewaard staat het voor een miljoen verbouwde ‘Polen Hotel’ leeg omdat de gemeente vermoedelijk foutjes in de te volgen procedure heeft gemaakt. Zou een heel mooi kerstgebaar van het College en de Raad zijn als ze daar nu, uiteraard het liefst tijdelijk, een aantal ontheemden onderbrengt met Kerst. Hetzelfde geldt voor Hoogvliet waar het kantorengebouw naast metrostation Hoogvliet al decennia leeg staat. En tegen premier Benjamin Netanyahu van Israël zou ik willen zeggen; ‘Breng de gijzelaars voor kerst veilig thuis en gooi straks die Hamastunnels niet dicht en huisvest daar de inmiddels miljoen daklozen in want hun huizen heb jij plat laten bombarderen. Hebben ze in ieder geval een dak boven hun hoofd. Ik realiseer mij nu dat ik geschiedenis en toekomst door elkaar aan het halen ben en realiseer mij tevens dat velen op de wereld wel een geschiedenis hebben, maar geen toekomst.

FIJNE FEEST EN VREETDAGEN TOEGEWENST !


Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie.
Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]