Wouter Struijk zet punt achter wethouderschap in Nissewaard en keert terug naar Schiedam

Wethouder Wouter Struijk zal zijn functie als wethouder van de gemeente Nissewaard neerleggen, met ingang van 1 oktober. Hij zal terugkeren naar zijn vorige werkgever, de gemeente Schiedam, waar hij een leidinggevende rol zal gaan bekleden. Daarnaast zal hij afscheid nemen van de politiek.

Het wethouderschap van Wouter Struijk begon in april 2018 toen hij als vertegenwoordiger van de PvdA aantrad als wethouder voor de gemeente Nissewaard. Daarvoor diende hij van 2016 tot 2018 als bestuurs- en beleidsadviseur bij de gemeente Schiedam. Zijn politieke betrokkenheid dateert echter al van zijn 21ste, toen hij in 2010 begon als raadslid namens de PvdA. Vervolgens vervulde hij de rol van lijsttrekker in 2014, 2018 en 2022. Naast zijn politieke verplichtingen is Struijk sinds 2013 ook werkzaam als trouwambtenaar en heeft hij gedurende het afgelopen jaar lesgegeven in Burgerschap aan de o.s.g. De Ring van Putten.

In een verklaring benadrukte Wouter Struijk het belang van vernieuwing binnen de politiek. Hij deelde zijn overtuiging dat de impact van een politieke positie voortkomt uit de combinatie van het vermogen om verwondering te koesteren, kritische vragen te stellen, barrières te doorbreken en verworven maatschappelijke kennis en ervaring in te zetten ten behoeve van de inwoners. Struijk onderstreepte dat deze aanpak het verschil maakt voor de gemeenschap.

Struijk gaf aan dat hij altijd een kritische houding heeft aangenomen, zowel ten opzichte van anderen als zichzelf. Hij benadrukt dat het wethouderschap nooit een routine mag worden en dat hij zichzelf ten doel had gesteld om op het juiste moment af te zwaaien. Dat moment is nu aangebroken, volgens Struijk. Hij beschouwt het als een geschikt moment voor zowel de gemeente als voor zijn eigen ontwikkeling. Hij wees op de stabiele situatie in de gemeentepolitiek en de verwezenlijking of start van diverse ambities in zijn portefeuilles, zoals investeringen in onderwijshuisvesting, uitbreiding van het armoedebeleid, de lancering van de Kindergemeenteraad, het gebruik van ervaringsdeskundigheid, de realisatie van een spoedplein en ambulanceopkomstlocatie, en de toewijding aan LHBTI+-rechten. Om die reden beschouwt hij dit als het juiste moment om op zijn hoogtepunt te stoppen. Struijk zal per 1 oktober 2023 zijn taken overdragen. Hij blikt terug op waardevolle interacties met betrokken inwoners, raadsleden en collega’s binnen het gemeentehuis, en benadrukt zijn dankbaarheid voor degenen die hem deze kans hebben geboden.

Burgemeester Foort van Oosten liet weten dat hij het vertrek van Wouter Struijk betreurt, maar het tegelijkertijd ziet als een logische stap in diens loopbaan. “Wouter Struijk is altijd een stabiele factor geweest in het college en wij gaan hem ook zeker missen. Maar het is een mooie stap voorwaarts in zijn loopbaan en die gunnen wij hem van harte. Als college respecteren we zijn keuze en wij wensen hem heel veel succes bij de gemeente Schiedam.”