Egg-sellent zorgt bij 13-jarige Noah voor meer dan eieren: ‘’Ik zie hem elke week groeien”

Noah, een moedige 13-jarige jongen met autisme, heeft zichzelf bewezen als een waardevolle werknemer bij het bedrijf Egg-sellent, waarvoor hij elke maandag eieren bezorgt in Schiekamp Noord in Spijkenisse. Ondanks de uitdagingen van zijn autisme is zijn persoonlijke ontwikkeling een bron van inspiratie voor velen, met name voor zijn trotse moeder: ‘’Ik zie hem elke week groeien en dat is zo tof om te zien.’’

Door: Zoë van Baarle

Vier weken geleden is Noah begonnen als eierenjongen voor het bedrijf ‘’Egg-sellent’’. Elke maandag loopt hij samen met zijn moeder Nathalie een vast rondje waar hij bij ruim honderd huizen verse eieren bezorgt. Maar het bijbaantje is niet alleen maar aanbellen en de eieren afgeven. Er komt veel meer bij kijken, vertelt zijn moeder.

‘’Aan het bezorgen gaat veel werk vooraf. Nu aan het begin ondersteund Egg-sellent nog veel. Op basis van de hoeveelheid ‘aanbelhuizen’ maakt het bedrijf een inschatting hoeveel eieren Noah nodig gaat hebben. Op maandag worden deze eieren geleverd. In de avond loopt Noah samen met Nathalie hun route. Nu zijn dit honderd huizen, maar na de zomervakantie gaan wij bij nog honderd extra huizen aanbellen. Noah moet zelf alles bijhouden: hoeveel eieren er verkocht worden en of alle prijzen kloppen. Hierna kan hij zijn salaris uitrekenen. Een leerzaam proces dus.’’

‘’Ik vind het heel gezellig’’, vertelt Nathalie. ‘’Het is super leuk samen en we lachen veel onderweg. Ik help hem met sjouwen, hij noemt mij dan ook, ‘trekezel’. Hij doet zelf het meeste werk zelf, ik ondersteun hem alleen.’’

‘’Aanspreken is de grootste drempel voor Noah. Natuurlijk heeft hij een vast verhaaltje dat hij aan elke deur vertelt, maar daarnaast niet veel meer. Voor Noah is het lastig om met de mensen in gesprek te gaan. Soms reageren mensen dan ook anders als verwacht, of stellen zij veel vragen. Voor elk kind is het moeilijk om bij vreemden aan te bellen, maar met autisme kan dit nog lastiger zijn.’’

‘’Wij zijn nu drie weken bezig en ik merk nu al een groot verschil,’’ vertelt Nathalie. ‘’Mensen gaan Noah herkennen en maken een praatje met hem. Ook voor Noah zelf wordt het makkelijker om mensen aan te spreken. Dit merkt hij zelf ook; dan komt hij naar mij toe en zegt hij: ‘’Mam, ik heb gevraagd of die mensen nog op vakantie gaan!’’

‘’Het verbaast me hoe leuk mensen het vinden. Naast dat de eieren lekker vers zijn en het concept erg leuk is, zijn mensen over het algemeen super enthousiast als Noah voor de deur staat. Dit doet ons allebei goed. Ondanks dat het soms wat lastiger kan zijn voor Noah, ben ik blij dat Egg-sellent hem deze kans heeft gegeven. Hij groeit elke week en dat is super tof om te zien!’’