Column: De dood loert vanuit ons drinkwater

Joop van der Hor, geboren in 1954 in Rotterdam, is een betrokken inwoner van Spijkenisse. Hij is naast columnist, ook trouwambtenaar, presentator, schrijver, ambassadeur van Villa Joep en pakt nog meer op wat op zijn pad komt. Hij werkte als persvoorlichter van de politie, is getrouwd en woont nu met zijn vrouw Gina in een appartement in Spijkenisse. In 2018 ontving hij de Nissewaardpenning uit handen van burgemeester Salet voor zijn inzet. Hij kijkt veel om zich heen en schrijft over allerlei zaken in zijn columns.

Onderstaande gepubliceerde column heb ik geschreven op 1 juli 2019 voor het radioprogramma ‘De late Avond’. Inmiddels zijn we 4 jaar verder en de inhoud van de column is actueler dan ooit. Men is gewoon doorgegaan met het lozen van gif, puur gif enkankerverwekkende stoffen. Niet alleen de directie van Chemours maakt zich schuldig aan ‘Moord met voorbedachten rade en het toedienen van zwaar lichamelijk letsel door schuld, de dood ten gevolge hebbende, ook de provincie en het rijk, de Waterschappen en vele
andere officiële instanties moeten zich de ogen uit de kop schamen.

Joop van der Hor, columnist Spieke

Wat voor de één heel normaal is, is voor de ander een kwestie van overleven. Miljoenen mensen op deze aardbol zijn op jacht naar doorzichtig goud! Wat vormt zich bij een chemische verbinding van twee waterstofatomen en een zuurstofatoom? Leg deze vraag voor aan oud-president Trump en hij zit al klaar met zijn vinder op de rode knop om Iran volledig van de kaart te vegen. Maar het antwoord is aanzienlijk minder schrikbarend als deze atoomsplitsing zich laat aanzien. Geen waterstofbom maar iets wat vele malen meer dodelijker kan zijn als de zwaarste atoombom ooit . Ik heb het over water. In ons land wordt dagelijks 3 miljard liter zuiver en streng gecontroleerd drinkwater geleverd, dat tot het beste ter wereld behoort. Water uit de kraan is tot 1.300 maal beter voor het milieu dan flessenwater omdat er simpelweg geen plastic fles of ander milieu vervuilend verpakkingsmateriaal omheen zit. Ook is het tot 500 keer
goedkoper. Voor 1 euro kan een Nederlander een jaar lang dagelijks de aanbevolen minimum hoeveelheid van anderhalf a 2 liter drinken. Voor die prijs krijg je in een restaurant niet eens een glas water op tafel geserveerd ! Wat voor ons hier heel gewoon is, is water in landen als Pakistan en India en vele landen op het Afrikaanse continent van absolute levensbelang. In bijvoorbeeld India dreigt er een dusdanig schoon drinkwatertekort dat er vele miljoenen mensen niet met de hongerdood maar met een drinkwatertekort-dood bedreigd worden. In de toekomst zou er wel eens een armada van schepen vol Afrikaanse vluchtelingen deze kant op kunnen komen met mensen die maar 1 ding willen: niet onze
banen, huizen of vrouwen maar doorzichtig goud, H2o, drinkwater! Nu al sterven ongeveer 1 miljoen mensen, waaronder zeer veel jonge kinderen, ergens op deze aardbol aan de gevolgen van uitdroging gepaard gaande met diarree en hevige krampen door gebrek aan schoon drinkwater. Een hoeveelheid mensen gelijk aan het totaal aantal inwoners van heel Voorne-Putten, de Hoekse Waard, Rotterdam en Dordrecht bij elkaar opgeteld.

Over Dordrecht gesproken; daar staat een fabriekscomplex van één van de grootste vervuilers van ons eigen drinkwater: Chemours. Bij die fabriek wordt gewerkt met de in grotere concentratie zeer giftige stof GenX. Welke wordt gebruikt voor coatings van kook en bakpannen. Het is nu weer even stil rond deze milieuvervuilende fabriek en de lozing van GenX in het oppervlakte water waardoor bepaalde concentraties daarvan in ons drinkwater terecht zijn gekomen. En Chemours is niet de enige vervuiler. Uit vertrouwelijke stukken is in maart vorig jaar bekend geworden dat er meer dan 20 van dergelijke fabrieken de giftige stof
rechtstreeks in onze grote rivieren lozen.

Men sprak en spreekt nog steeds van ‘kleine hoeveelheden welke geen gevolgen kunnen hebben voor de volksgezondheid. De miljoenen Indiërs en Afrikanen die kans lopen om straks van dorst, honger en ziekte om het leven te komen zouden maar wat graag het door Chemours verontreinigde water met miljarden liters tegelijk naar hun land getransporteerd zien. En wij hier maar een beetje zielig doen bij een verhoogde minimale concentratie van dat pannencoatingsgoedje in ons drinkwater. Je zou er weleens kanker van kunnen krijgen. En zo zie je de paradox van het leven en het verschil tussen hier en daar: snel dood gaan
door gebrek aan schoon drinkwater of heel langzaam door een teveel aan licht verontreinigd drinkwater. Het beste is natuurlijk als er helemaal geen GenX meer terechtkomt in het milieu en de uitstoot van GenX bij de bron aan te pakken. Want wat er niet in zit, hoeft er ook niet uit. Chemours in Dordrecht kondigde in september 2018 aan op termijn grotendeels te stoppen met het lozen van GenX. Ja u hoort het goed, op termijn en niet geheel maar grotendeels!

Het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen heeft GenX deze maand op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) gezet, waardoor het veel moeilijker is geworden om een vergunning te krijgen voor het gebruik. Moeilijk zou moeten zijn onmogelijk! Hoog tijd om een meting te doen zou ik zeggen!