Demonstranten van Extinction Rebellion blokkeren wegen rondom Shell in de Botlek

Donderdagmiddag hebben demonstranten van Extinction Rebellion wegen rondom het Shell-terrein in de Botlek geblokkeerd, waarbij de Vondelingenweg volledig afgesloten is. De protestactie begon rond het middaguur en heeft geleid tot enkele opstootjes tussen vrachtwagenchauffeurs en de demonstranten.

De demonstranten van Extinction Rebellion voeren actie tegen de rol van Shell in klimaatverandering en eisen een snellere transitie naar duurzame energiebronnen. Met de blokkade van de Vondelingenweg willen ze de activiteiten van Shell in het gebied hinderen en de aandacht vestigen op hun boodschap.

De politie is ter plaatse en heeft een plan van aanpak opgesteld om de situatie te beheersen en de veiligheid te waarborgen. Agenten zijn in gesprek met de demonstranten en vrachtwagenchauffeurs om de spanningen te verminderen en een vreedzaam verloop van de protestactie te bevorderen.

De blokkade van de Vondelingenweg heeft geleid tot verkeershinder en omleidingen in de omgeving. Automobilisten worden geadviseerd alternatieve routes te nemen en de verkeersinformatie in de gaten te houden.

Shell heeft nog niet gereageerd op de protestactie, maar heeft in het verleden aangegeven open te staan voor een dialoog met actiegroepen en belanghebbenden. Het is nog niet bekend hoelang de demonstranten van plan zijn om de blokkade voort te zetten.

Extinction Rebellion is een wereldwijde activistische beweging die zich inzet voor urgente actie tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. Ze hebben de afgelopen jaren verschillende protestacties georganiseerd om hun boodschap kracht bij te zetten. Kortgeleden nog blokkeerden duizenden mensen samen met Extinction de A12.

Beeld: JBMedia