Code oranje: Stevige onweersbuien met hagel en windstoten

UPDATE | Na een uitputtende periode van langdurige droogte, lijken nieuwe problemen zich aan te dienen. Aan het eind van de middag zullen stevige onweersbuien het zuiden van het land bereiken en gedurende de avond verder over Nederland trekken. Hoewel deze buien enige verlichting kunnen bieden, brengen ze ook ernstige risico’s met zich mee voor weggebruikers. Het KNMI gaf eerst code geel af, maar werkte dat later bij naar code Oranje

Meteorologen waarschuwen voor lokaal intensieve neerslag, die in korte tijd voor wateroverlast kan zorgen. Daarnaast is er een reële kans op hagelstenen met een diameter tot 2 cm en windstoten tot wel 80 km/uur. Deze heftige weersomstandigheden kunnen leiden tot gevaarlijke situaties op de weg en ernstige hinder bij buitenactiviteiten.

Automobilisten worden geadviseerd om voorzichtig te zijn tijdens het rijden, aangezien de regen de wegen verraderlijk glad kan maken. Door de langdurige droogte kan het regenwater zich vermengen met opgehoopte olie en ander vuil, wat een risico vormt voor een gevaarlijk wegdek. Als er schuim op water ontstaat is dat het teken dat de wegen gevaarlijk zijn.

Daarnaast worden mensen dringend verzocht om voorzorgsmaatregelen te nemen en buitenactiviteiten tijdens de hevige buien uit te stellen of naar een veiligere plek te verplaatsen.