Bijzondere training bij nieuwe aikido-vereniging

Zondagmorgen was het een dag vol budo-enthousiasme in Spijkenisse, waar de oude sportschool op de Galileilaan tot leven kwam. Dirk Klok, voorzitter van de International Martial Arts Federation (IMAF) en een dan-graad houder van diverse budo sporten, gaf een indrukwekkende les in de oude dojo van Richard de Bijl en Chita Gross. Klok heeft, op uitnodiging van Bushin-Aikido en Sheri Te Do, een mooi aikijitsu-stage gegeven.

“De ontvangst door Robert Antes, Jasper van Wortel en Theo de Jongh was echt geweldig. Ze hebben hun nieuwe clubs opgezet, voortgekomen uit de school van Richard de Bijl en Chita Gross”, aldus Dirk Klok. De trainingsruimte was zondagmorgen aardig gevuld met 40 budoka’s uit verschillende delen van het land, die speciaal voor deze gelegenheid naar Spijkenisse waren gekomen.

Er werden diverse technieken getraind, inclusief enkele technieken met de tanto (mes). Dirk Klok kijkt met genoegen terug op de training, die hij onder toeziend oog van zíj́n leraar deed: “Ik heb mijn leraar Ge Koning, wiens portret aan de muur hangt, een paar keer aangehaald. Bijvoorbeeld hoe het menselijk lichaam beweegt. Elke dag zat hij met een schilderspopje bewegingen te maken. Elke dag was hij in detail bezig met budo.”

Na de training was er tijd voor gezelligheid en nabespreking. De deelnemers genoten van elkaars gezelschap voordat ze hun weg naar huis vervolgden om van het zonnige weer te genieten.

Deze ochtend was niet alleen een samenkomen van budo-liefhebbers, maar ook een eerbetoon aan de leraren die een diepgaande invloed hebben gehad op de aanwezigen. Dirk Klok, met zijn jarenlange ervaring, deelde zijn dankbaarheid voor zijn leraren: “Dankbaar dat ik zulke leraren heb gehad. Het heeft mij gevormd.” Het evenement in het oude gebouw van Richard de Bijl en Chita Gross versterkte de band tussen oude en nieuwe generaties budoka’s, die in allerlei leeftijden aanwezig waren, en liet zien dat de spirit van budo nog altijd levendig is.