AED niet beschikbaar door veranderd codeslot, eigenaren boos en verdrietig

Woedend en ontdaan zijn ze. Martin en Elenora Kooiman uit Baarsveen in Spijkenisse hadden speciaal een AED aangeschaft voor noodsituaties, maar als er een oproep komt blijkt het cijferslot veranderd te zijn. De AED kon daardoor niet ingezet worden.

Door: Terence Hersbach

De deurbel gaat ‘s morgens als een opgeroepen burgerhulpverlener de kast niet open krijgt met de code die zij via een bericht heeft ontvangen. Martin probeert hem ook open te krijgen maar dat lukt niet. De vrouw gaat snel door om de reanimatie te starten, een paar honderd meter verderop.

Elenora en Martin schaften de AED bijna twee jaar geleden niet zomaar aan. Met hun winkeltje Desire 4 Passion Boutique aan huis konden zij een AED kopen. De beslissing was niet moeilijk toen er gevraagd werd of ze dat wilden. Elenora haar vader overleed jaren terug aan een hartstilstand. Hij had helemaal geen AED tot zijn beschikking. Omdat ze anderen het leed willen besparen die zij meemaakten hebben ze de AED gekocht en aangemeld bij het netwerk van HartslagNu, een organisatie die eigenaren helpt met hun AED, maar ook oproepen verzorgt naar burgerhulpverleners. De twee betaalden de AED volledig uit eigen zak, omdat er toen nog weinig acties waren in hun buurt voor een BuurtAED en ze de buurt wel van een AED wilden voorzien.

Eerder gebruikten ze een sleutelslotje voor het afsluiten van de kast van de AED, maar omdat ze vaak van huis zijn en daardoor de sleutel niet kunnen geven, veranderden ze dat naar een cijferslot. De code wordt alleen gedeeld met degenen die de AED komen ophalen bij een inzet. “We weten niet hoe het kan dat de code opeens niet meer werkt,” zeggen ze in gesprek met een redacteur van Spieke. Moedwillig? Waarschijnlijk wel. Hoe het kan is een raadsel. De deurbelcamera die er schuin tegenover hangt heeft het niet geregistreerd.

Martin en Elenora roepen nu iedereen op die een AED heeft, om geregeld de code te controleren. “Het is zo belangrijk dat die goed werkt, want het is echt belangrijk bij noodmeldingen.” Het stel is de hele dag al ontdaan van wat er gebeurd is. De AED zou voor het eerst in twee jaar tijd ingezet worden. “Het had wellicht een leven kunnen redden,” zegt Elenora die haar tranen niet meer kan bedwingen van woede.

Martin heeft een oproep op social media geplaatst om de AED eigenaren hun sloten te laten controleren. Het gebeurt precies binnen een week nadat in Zeewolde een batterij uit een AED gestolen is. Die AED kon daardoor ook niet meer gebruikt worden. Het is niet bekend of deze AED een verschil had kunnen maken in de betreffende reanimatie-oproep.