Video | Viktoria & Roel nemen een Kunstkijkje: Kunstroute Nissewaard

In het weekend van 15 en 16 april 2023 vond de 14e editie van de kunstroute Nissewaard plaats. Tijdens deze twee dagen konden bezoekers van 11.00 tot 17.00 op 34 locaties terecht, om de creaties van maar liefst 54 kunstenaars uit de Regio te bewonderen. Zowel kunstenaars met een (kunst) vakopleiding als autodidacten konden deelnemen aan de kunstroute. Er waren vele disciplines aanwezig, naast beeldende kunst waren ook de kunstnijverheid en toegepaste kunst vertegenwoordigd. Denk hierbij aan mode of edelsmeden. In de meeste gevallen hebben de kunstenaars de bezoekers van de kunstroute aan huis of in eigen atelier ontvangen. Soms werd een groepsexpositie ingericht in een aantrekkelijke en toegankelijke locatie.

Deel 1: Atlas Hotel Holiday op de Groene Kruisweg

Deel 1 werd gemaakt op locatie 26 in een mooie ruimte van het Atlas Hotel Holiday op de Groene Kruisweg 11. Daar hebben twee kunstenaars een expositie gehouden: Ria Noordermeer (viltkunst) en Jan van Noort (schilder). Jan doet al voor de 11e keer mee, altijd op dezelfde plek, het Atlas Hotel. De opnamen zijn gemaakt door videograaf Roel van Deursen die samen met Viktoria Pompa op zondag 16 april op pad ging in Spijkenisse. Viktoria was verantwoordelijk voor de kunstroute Hoogvliet die op 26 november 2022 plaatsvond. Daar heeft zij samen met Roel een serie van 33 afleveringen gemaakt. Voor degene die de serie niet hebben gezien, is het mogelijk de serie alsnog te bekijken op het YouTubekanaal van Roel

Deel 2: Sieradenmaakster Joke Blakmoor

Joke heeft samen met haar vriendin meegedaan aan kunstroute Hoogvliet in 2007. Daaraan heeft zij mooie herinneringen overgehouden. Haar vriendin is intussen verhuisd naar Suriname, maar beide dames bleven sieraden maken en elkaar op afstand inspireren. Ze gebruiken veel natuurlijke materialen, zoals zaden van verschillende exotische planten uit Suriname. Ook maakt Joke veel sieraden van glas die ze zelf ontwerpt en bewerkt. Deze sieradenmaakster is bijna iedere zaterdagmiddag te vinden in haar atelier op de Geraniumstraat 34 in Spijkenisse (zijde Willemshoevelaan). Daar hoopt zij belangstellenden te verwelkomen voor hun nieuwe pronkstuk of een workshop. Zowel deel 1 als reportages van de kunstroute in Hoogvliet kunt u terugvinden op het Youtubekanaal van Roel.

Deel 3: in gesprek met keramiste Nicoline Lancee en Lenie Boogaart

Lenie is geen kunstenares en stond niet vermeld op de flyer maar deed alsnog aan de kunstroute mee omdat ze haar atelier met sieradenmaakster Joke Blakmoor deelt (zie deel 2). Lenie maakt prachtige bloemstukken van gedroogde bloemen, groen decoraties, lang houdbare kransen en geeft workshops in bloemschikken. Ook kan je bij Lenie terecht voor opgepimpt meubilair. Ze haalt haar onuitputtende creativiteit uit de natuur en volgt lessen om op een dag keramiste te worden. Dat laatste gaat makkelijk als je omringd bent door keramisten met ervaring. 

Een van die keramisten is Nicoline Lancee. Nicoline haalt ook veel inspiratie uit de natuur en dat is in haar werk terug te zien: grote en kleine bladeren, bloemen en bijen op zeep, fruitschalen, borden en vazen. Bovendien ontwerpt ze bijzondere stempels voor ambachtelijke houtbewerkers uit India. Voor haar ontwerpen vraagt zij geen geld, ze is blij om die mensen te kunnen helpen en op die manier de wereld mooier en beter te maken. 

Deel 4: John Buys, Isabelle Gavelle en Jan Pieters die eveneens op de Geraniumstraat

Keramist John vertelt over zijn passie en hoe hij gefascineerd is door tulpen waar hij meerdere vazen voor heeft ontworpen, enerzijds met het oog op Delfts blauw en anderzijds door de magie die de bloem zelf uitstraalt. Ook leren wij schilder Jan Pieters kennen. Zijn grote doeken zijn zeker het bewonderen waard. Wij adviseren om een keertje  langs te komen of bij Jan of bij een van de evenementen waaraan hij meedoet. 

Uiteraard exposeren alle kunstenaars op verschillende evenementen. Even via Google op naam zoeken of op FB, dat zal jullie verder helpen. De laatste dame die wij geïnterviewd hebben is Isabelle . Haar confronterende wijsheid ontwapend en verleidelijk tegelijk. Isabelle ontwerpt prachtige Venetiaanse maskers die niet om te dragen zijn, maar om te bewonderen en aan de wand te hangen. Daarnaast zijn andere betekenisvolle kunststukken in het atelier van Isabelle te vinden. 


Hiermee zijn we aan het einde van deze korte vierdelige serie over de kunstroute Nissewaard, waar wij, Viktoria Pompa en videograaf Roel van Deursen met veel plezier en liefde voor kunst en cultuur hebben gewerkt. Ben jij geïnteresseerd in onze andere projecten, neem dan een kijkje op het YouTube kanaal van Roel