Video | Van der Ent Group ontvangt predicaat Hofleverancier

Al sinds 1922 is de Van der Ent Group actief. Begin vorige eeuw is het allemaal begonnen met een paard en wagen in Rhoon. Daniël van der Ent bracht toen kratjes limonade van Rhoon naar Rotterdam Katendrecht als bode, wat destijds een wereldreis’ was. Langzaam groeide dit uit tot een echt bedrijf, dat in 1928 de officiële naam Van der Ent Transport & Verhuizingen ging dragen en daarmee de voorloper was van de huidige Van der Ent Group. Onder leiding van Piet van der Ent Sr. (2e generatie) groeide het verhuisbedrijf uit tot een van de toonaangevende verhuisbedrijven van Nederland. In 1983 hebben de zoons Daan en Dirk van der Ent (3e generatie) het stokje weer overgenomen van hun vader. Anno 2018 wordt het bedrijf nu door Christiaan van der Ent (4e generatie) gerund. Je kan daarom zeggen dat het een echt familiebedrijf is. 

Door Roel van Deursen

De Van der Ent Group biedt meerdere diensten. Denk aan lokale verhuizingen, internationale verhuizingen, kantoorverhuizingen, meerdere soorten opslag waaronder inboedelopslag, en logistiek. Van der Ent Group uit Spijkenisse ontving op donderdag 6 april om 16.00 uur het predicaat Hofleverancier uit handen van de commissaris van de Koning, Jaap Smit. Ook burgemeester Foort van Oosten was hierbij aanwezig. De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst bij het bedrijf aan de Lorentzweg 25 in Spijkenisse. Het bedrijf bestond 100 jaar in 2022. 

Vanaf donderdag 6 april mogen zij zich Hofleverancier noemen en treden zij toe tot een select gezelschap van bedrijven die zijn onderscheiden met het predicaat ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier.’ Hofleveranciers zijn ondernemingen die, zoals dat officieel heet, te goeder naam en faam bekend staan en die dus van onbesproken gedrag zijn. Daarnaast moeten zij aantoonbaar de leeftijd van 100 jaar hebben gehaald. Het is niet zo dat een bedrijf aan het Hof moet leveren. Waar het bij de toekenning van een predicaat om gaat is de kwaliteit van de onderneming. Bij de aanvraag van een predicaat moet een bedrijf zelf het initiatief nemen en er helemaal achter staan. Zonder die keuze kan er sowieso geen sprake zijn van een toekenning. Vervolgens zijn vele partijen bij een aanvraag betrokken: de burgemeester en zijn mensen, verschillende ministeries en ook de commissaris en zijn medewerkers. Een bedrijf gaat onder de loep en wordt in ieder geval stevig doorgelicht. Dat levert een aantal adviezen op, die, eenmaal verzameld, in het provinciehuis terechtkomen. Het is uiteindelijk de commissaris die, op basis van de eerdere adviezen, een oordeel geeft. 

De bevoegdheid om het predicaat daadwerkelijk toe te kennen ligt bij Zijne Majesteit. En in dit geval heeft hij een positief besluit genomen. In officiële termen: het heeft hem behaagd Van der Ent Holding BV – handelsnaam Van der Ent Group – het predicaat Hofleverancier toe te kennen. 

Bericht en Beeld: Roel van Deursen