Sprietlopen in Heenvliet op Koningsdag

Het sprietlopen is vrij vertaald van het boegsprietlopen, oorspronkelijk een volksvermaak dat inhield dat men tot aan het eind van de horizontaal liggende glad gemaakte mast moest lopen. De nog oudere versie zegt dat het afkomstig is uit vroegere kringen van zeerovers. Daar was het een feestelijk spel aan boord van een succesvolle kaping. Feestelijk voor de rovers, niet voor de overmeesterde slachtoffers, want die moesten boven zee op de vooruitstekende boegspriet van het schip balanceren net zo lang tot zij van de spriet afvielen. Dit tot groot vermaak van de varensgasten die niet zo nauw keken naar de consequenties.

Sprietlopen in Heenvliet op Koningsdag met goed weer, was gelukkig alleen voor de lol. Zowel jonge als oudere deelnemers beproefden hun geluk met gebruikmaking van diverse technieken. Droog blijven lukte helaas niet iedereen, winnaar werd Tygo van der Beek!

Het was een gezellige dag in Heenvliet. De hele dag was gevuld met activiteiten voor het gehele gezin, en diverse artiesten. Videograaf Roel van Deursen maakte een compilatie.