In beeld: Feyenoordspits Peter Houtman scoort Ridderorde, zeven Nissewaarders ontvangen lintje en Marlina vaart uit met gedecoreerden

Oud Feyenoord Spits Peter Houtman (65) is lange tijd topscorer geweest van Feyenoord, maar een heuse Ridderorde had hij tot op heden nog niet aan zijn lange roemruchte palmares weten toe te voegen. Tot de dag voor Koningsdag waar hij in de oude dorpskerk van zijn woonplaats Spijkenisse door burgemeester Foort van Oosten naar voren werd geroepen om officieel gefeliciteerd te worden met de ontvangst van een prachtige onderscheiding, Ridder in de Orde van Oranje Nassau. 

Na afloop van de huldiging van in totaal zeven inwoners van de gemeente Nissewaard werd Houtman belaagd door de schrijvende, fotograferende en filmende pers. Roel van Deursen en Joop van der Hor van Botlek TV waren er als eerste bij om de kersverse ridder te interviewen. Ook de voormalige burgemeester van Rotterdam Ivo Opstelten spreekt aan het einde van deze reportage een paar warme woorden richting de sympathieke oud international en huidig stadionspeaker van Feyenoord.

Zeven Nissewaarders ontvangen lintje

Geen van de zeven gedecoreerden had benul van het feit dat niet iemand anders, maar zijzelf door burgemeester Foort van Oosten van Nissewaard naar voren gehaald zou worden. De oude Dorpskerk van Spijkenisse vormde het decor van de jaarlijkse Lintjesregen, nou ja, regen? Het leek meer op druppelen want er zijn natuurlijk veel meer mensen op het Zuid-Hollandse eiland Voorne Putten die zich als vrijwilliger jarenlang inzetten en zeker ook een huldeblijk verdienen. Maar dit jaar had het de majesteit behaagd om oud Feyenoorder Peter Houtman te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en de dames Van de Kant-de Ruiter, Wiechmann-Herweijer, Hoedt-Heijmans en de heren Neef, Van der Perk en Van der Slot tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. 

Botlek TV heeft besloten de toespraak van de burgemeester integraal op te nemen en uit te zenden. Door de minder goede, of misschien té goede akoestiek van de kerk is het geluid galmend. Echter als huldeblijk aan de gedecoreerden en als historische registratie het bekijken meer dan waard. Aan het eind van de reportage praat reporter Joop van der Hor nog even kort na met de aanwezige Rotterdamse oud-burgemeester Ivo Opstelten over Houtman en het naderende kampioenschap van Feyenoord.

De lintjesboot Marlina vaart uit vol gedecoreerden

Op donderdag 26 april, na alle plichtplegingen eerder die dag in de Dorpskerk van Spijkenisse, voer het partyschip de Merlina de nauwe sluis door om met 300 dragers van koninklijke onderscheidingen en introducees richting Rotterdam te varen. Botlek TV had graag meegevaren en voor u de festiviteiten gefilmd, maar vanwege beperkingen in het kader van de wet op de privacy werd besloten dit toch maar niet te doen. Aan land kunnen mensen die niet gefilmd willen worden zich nog uit de voeten maken, aan boord van een schip kun je moeilijk over boord springen. Wel was Joop van der Hor van Botlek TV aanwezig. Niet als reporter, maar als genodigde. Hij werd in 2009 door toenmalig burgemeester Jan Broekhuis benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Roel van Deursen bleef aan wal achter om het vertrek van de Marlina te filmen. Complimenten alom richting de ambtenaren van de gemeente Nissewaard die niet alleen de vaart, maar ook de plechtigheid eerder die dag, op uitmuntende wijze hadden georganiseerd.