Column | Geef de Koning een rood-wit warm welkom

Joop van der Hor, geboren in 1954 in Rotterdam, is een betrokken inwoner van Spijkenisse. Hij is naast columnist, ook trouwambtenaar, presentator, schrijver, ambassadeur van Villa Joep en pakt nog meer op wat op zijn pad komt. Hij werkte als persvoorlichter van de politie, is getrouwd en woont nu met zijn vrouw Gina in een appartement in Spijkenisse. In 2018 ontving hij de Nissewaardpenning uit handen van burgemeester Salet voor zijn inzet. Hij kijkt veel om zich heen en schrijft over allerlei zaken in zijn columns.

Je mag vinden wat je wilt van Koning Willem Alexander, maar dat hij en zijn familie Rotterdam heeft uitgekozen om zijn verjaardag en zijn 10-jarig koningschap er te vieren is toch best wel tof! Dat hij in zijn spontaniteit of dommigheid heeft laten weten voor Ajax te zijn mag de pret niet drukken. Sterker nog, we kunnen de sfeer met elkaar verhogen door op de hele route Feyenoordshirts en Feyenoordpetjes te dragen en Feyenoordvlaggen uit het raam te hangen. Bezorg de koning een ludiek, warmen hartelijk echt Rotterdams welkom maar laten we het vooral sportief en gezellig houden. De landstitel ligt voor het grijpen en dat vindt koningin Maxima maar wat leuk. Want zij is immers vóór de club uit Rotterdam Zuid! Dat laatste bleek wel tijdens het Koningsconcert op 19 april in Rotterdam Ahoy. Ik was erbij toen Maxima haar handen rood-wit klapte toen het presentatie duo Loes Luca en Shariff Nasr de Koninklijke familie liet weten dat Feyenoord de landstitel niet meer kan ontgaan en we binnenkort op de Coolsingel staan. Maar dan moeten we het niet gaan verstieren want dan zou burgemeester Aboutaleb wel eens gedwongen zijn om het kampioensfeestje juist NIET op de Coolsingel te laten plaatsvinden!

Dus niks geen boegeroep (we zijn geen koeien hier in Rotjeknor) en al helemaal geen negatieve spreekkoren. Stop met roken en gooi je aansteker………… in de vuilnisbak. Zing hand in hand met de koning en laten we onze stad op positieve wijze overal in den lande promoten zoals vorige week ook is gedaan tijdens de Marathon. Na een stukje op mijn Facebookpagina kreeg ik op mijn artikel voor weekblad De Havenloods tal van positieve maar ook een paar hele negatieve reacties. Eén ‘vriend’ ging zelfs zover dat hij de Oranjes met nazi’s vergeleek. Nou ben ik een groot voorstander van vrijheid van meningsuiting, maar dit ging me toch wel erg ver en heb ik de reactie met bijbehorende foto van mijn pagina verwijderd. De man reageerde hierop met een drietal kotsende poppetjes. Kijk dat laatste vind ik dan wel weer leuk.

Dus nogmaals, we gaan er donderdag toch zeker een mooi feestje van maken? We zijn trots op onze stad, zelfs al wonen we in één van de randgemeenten, het blijft toch ons Rotterdam! Ja toch, niet dan? Of gaan we weer lekker rellen? Eieren en stenen gooien, politieauto’s in de brand steken en rookbommen afsteken? Heb je niets met het Koningshuis en wil je deze dag gebruiken om te protesteren? Doe het dan op ludieke wijze maar verziek niet het feestje voor tienduizenden kinderen en ouderen. Niet alleen heel Nederland kijkt mee, maar ook de politie, justitie en sectie stiekem. De kans dat je als lul dan de lul bent is zeer wel aannemelijk, met het gevolg dat je je baan wellicht kwijt bent en het respect van je ouders, je kinderen, je vrienden en je familie.

Fijne Koningsdag!