Tweedaags event om animo voor ‘Belevingsmuseum’ te peilen en vrijwilligers te werven

Vrijdag 10 maart 2023 was de aftrap van het 2-daagse event ‘Bedrijven – Industrie – Nissewaard van verleden naar toekomst’ in De Boekenberg in Spijkenisse. Dit event werd geopend door cultuur-wethouder Jeroen Postma, gevolgd door een prachtige voordracht door de nieuwe Stadsdichter Natasja Bodde. Tijdens dit event draait alles om de ontwikkelingen die Nissewaard vanaf de jaren ’50 heeft doorgemaakt door de komst van de petrochemie en de groei van lokale bedrijven. Niet alleen in Spijkenisse, maar in alle kernen van Nissewaard. Denk hierbij aan de wijken die in opdracht van de industrie werden gebouwd om zo voldoende huizen voor hun werknemers te kunnen realiseren, de komst van de metro, de aanleg van het Hartelkanaal, de komst van de arbeidsmigranten enz. 

Het event heeft een afwisselend programma, met allerlei informatie en activiteiten op alle etages. En een presentatie van de eerste 5 bedrijven die aanhaken op de 4e verdieping en daar hun verhaal vertellen: ExxonMobil (Esso), Shell, Spijkstaal, Pols Zuidland en Meesterbakker Voskamp. Het event wordt georganiseerd door de gebroeders Peter en André Verweel, die al jaren dromen van een Industrieel Belevingsmuseum Nissewaard. Een plek waar bezoekers in de toekomst via foto’s, films, geluidsfragmenten, virtual reality en allerlei materialen gaan zien, horen, ruiken en beleven hoe het leven in Nissewaard dankzij de komst van de petrochemie en de bedrijven WAS, WERD en WORDT. Een gebied om trots op te zijn en de moeite waard om daar de geschiedenis, het heden en de toekomst van te delen met velen. Het is een droom die de broers natuurlijk niet alleen waar kunnen maken. Daarvoor hebben ze enthousiaste particulieren en bedrijven nodig die mee denken, doen en dromen. En die hen helpen richting die stip op de horizon. Daarom organiseren zij dit event om het animo te peilen voor een dergelijk belevingsmuseum en om voldoende vrijwilligers te werven. 

De eerste dag werd goed bezocht door vele geïnteresseerden en ook heel wat oud-medewerkers van de aanwezige bedrijven en er zijn dan ook veel verhalen en anekdotes gedeeld. Deze worden allemaal uitgewerkt voor de website en socials, waar het Industrieel Belevingsmuseum Nissewaard online alvast de eerste contouren krijgt. Kijk voor meer informatie op www.belevingsmuseumnissewaard.nl.

Bericht/Beeld: Roel van Deursen