Grote controle tegen criminaliteit en ondermijning van de transportsector

Donderdag heeft er een integrale controle plaatsgevonden in Spijkenisse op de truckparking naast de McDonald’s. Hierbij is ingezet op de georganiseerde criminaliteit en ondermijning van de transportsector.

Door: Raymond Sybesma

In de Rotterdamse haven komen dagelijks veel goederen aan. De haven levert dan ook een belangrijke bijdrage aan de economie. De containers komen vanaf de hele wereld en gaan naar de hele wereld. De snelweg A15 is de grootste doorvoerroute.

Niet alleen legale maar ook worden er wapens en drugs vervoert. Dat gaat over die zelfde A15 welke grenst aan onder andere de Europoort en Nissewaard. Deze criminaliteit brengt ook geweld met zich mee en ondermijnt de transportsector en de overheid.

Onder de naam; Transport Facilitated Organized Crime (TFOC) van de politie is er speciale aandacht voor het bestrijden van criminaliteit in de transportsector.

Donderdag is er een controle geweest waarbij een samenwerking was tussen verschillende overheidsdiensten. Dit gebeurde op het industriegebied/bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering. Naast een controle van de vrachtwagen, is vooral het gesprek aangegaan. Met een kopje koffie is er besproken hoe de chauffeurs werken en of ze de signalen van ondermijning kunnen herkennen.

Diverse motorrijders van de Politie selecteerde voertuigen welke naar de controlestraten werden gebracht. Daar gingen de medewerkers van de politie en douane het gesprek aan.

Transportbedrijven
Er zijn ook transportbedrijven bezocht. Hier hebben preventie gesprekken plaatsgevonden met de ondernemers. Door signalen vroegtijd te herkennen kan de transportbranche weerbaarder gemaakt worden.

Tijdens de actiedag is er veel informatie verzameld door de verschillende partners. Zo kan er bruikbare informatie naar voren zijn gekomen welke in (lopende) onderzoeken het ontbrekende puzzelstukje zijn.

Ondermijning
Voorbeelden van ondermijning zijn; georganiseerde drugshandel, mensensmokkel, witwassen en cybercrime. Normale bedrijven en bedrijfsmiddelen worden gebruikt om illegale zaken uit te voeren. Doordat hier de boven en onderwereld elkaar kruisen maakt het een wijk of bedrijventerrein kwetsbaar als criminelen daar de dienst uitmaken.

Zie hoor of ruik je onraad? Meld het bus de politie. Bel 112 als er spoed bij is of 0900-8844 bij geen spoed. Het melden kan ook anoniem via 0800-7000 via Meld Misdaad Anoniem.