Column | Mensen kunnen soms zo verschrikkelijk egoïstisch zijn, waarom?

Joop van der Hor, geboren in 1954 in Rotterdam, is een betrokken inwoner van Spijkenisse. Hij is naast columnist, ook trouwambtenaar, presentator, schrijver, ambassadeur van Villa Joep en pakt nog meer op wat op zijn pad komt. Hij werkte als persvoorlichter van de politie, is getrouwd en woont nu met zijn vrouw Gina in een appartement in Spijkenisse. In 2018 ontving hij de Nissewaardpenning uit handen van burgemeester Salet voor zijn inzet. Hij kijkt veel om zich heen en schrijft over allerlei zaken in zijn columns.

Bijna 90 miljoen is er ingezameld onder betrokken Nederlanders ten behoeve van de slachtoffers van de destructieve aardbeving in Syrië en Turkije. Natuurlijk hebben mijn vrouw en ik ook ons steentje bijgedragen, zoals wij dat vaker doen bij rampen elders in de wereld. Bij het zien van die verschrikkelijke beelden huilt mijn hart en zou ik het liefst zelf er naar toe willen gaan om te helpen. Dat laatste doe ik natuurlijk niet want ik zou alleen maar in de weglopen. Dus dan maar een paar tientjes overmaken, dat is toch wel het minste wat je kunt doen in een dergelijke situatie, om vervolgens tussen het 08.00 en 20.00 uur journaal over te gaan tot de orde van de dag. Afgelopen vrijdag kreeg ik kennis van een mooie actie onder de leden van de Rotary Rotterdam Botlek. Middels een veiling van diensten waarbij men onderling elkaar met klussen en werkzaamheden de helpende hand reiken, werd er een bedrag van bijna 15.000 euro bijeen gebracht en gestort op het bankrekeningnummer van het al lang niet meer bestaande Giro 555. De naam van deze landelijke hulpverlenende instantie is nooit gewijzigd vanwege de enorme naamsbekendheid. Misschien is het daarom wel dat mensen denken dat het geld niet bij de slachtoffers terecht komt, maar bij een stelletje profiteurs en dat ze daarom zelf maar geen geld overmaken? Ach, je hebt altijd een reden om het wel of juist niet te doen toch? Ik denk maar zo, als er van elke euro een halve rechtstreeks bij de slachtoffers terecht komt, dan komt er tenminste ook de helft terecht bij hen die het nodig hebben. 

Ik heb op mijn Facebookpagina bekendheid gegeven aan die mooie actie van de Rotaryclub, die eerder en ook vaak geld inzamelt voor goede doelen. Maar daar kreeg ik toch rare reacties op! Iemand uit Hoogvliet vond het nodig om de hele wereld en vooral de Turken de schuld te geven van het feit dat hijzelf geen geld over heeft gemaakt en dat ook niet van plan was te doen Hij vond het weliswaar verschrikkelijk wat er zich in Turkije afgespeeld, maar liet weten dat Turkije zelf wel in staat was om de eigen problemen op te lossen en het geld van ‘ons altijd vooroplopend landje’ dus niet nodig had. ‘Over ellende gesproken, wat dacht u van al die voedselbanken in eigen land?’ zo liet hij weten, alsof beide met elkaar te vergelijken zijn of tot elkaar in verhouding staat Hij sleepte ook nog de watersnoodramp van 1953 bij: ‘Denk je nou echt dat, als wij een herhaling krijgen van 1953 dat de Turken massaal geld en goederen gaan doneren?’ om eraan toe te voegen dat ik even wakker moest worden. Ik heb de man genomineerd én gelijk maar gekozen tot ‘eikel van de week’. Beste R uit Hoogvliet, ga je mond spoelen en laat je hart spreken, of heb je die niet? Mocht je ernaar op zoek gaan; het zit aan de linkerkant, maar ik geloof dat je daar zelf niet zo blij mee bent. 


Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie.
Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]