Wintereditie Gluren bij de Buren groot succes in Nissewaard

Video: Roel van Deursen

Afgelopen zondag 5 februari heeft de nieuwe editie van Gluren bij de Buren plaatsgevonden. Het is een landelijk amateurkunstenfestival dat ontmoetingen en talentontwikkeling stimuleert. In het hele land zijn gratis optredens te bezoeken van lokale podiumkunstenaars, verspreid over 1050 huiskamers. Ook Nissewaard deed mee aan de wintereditie. 

Door: Zoë van Baarle

Vanaf het vloerkleed en tussen de kamerplanten traden de lokale podiumkunstenaars op. Bezoekers konden zich vinden in de huiselijke knusheid en verwarmden zichzelf met een kopje koffie of thee, zelfgebakken koekjes en de creatieve optredens in de 20 deelnemende huiskamers. ‘’Ik heb ontzettend genoten. Ondanks het druilerige weersvooruitzichten waren de huiskamers stampvol, wat zorgde voor een gezellige, knusse sfeer. Ik vind het mooi om te zien hoe we kunnen bijdragen aan lokale talentontwikkeling en nieuwe ontmoetingen in de wijk,’’ vertelt programmamaker Cor Verdoes.

Gluren bij de Buren – Beeld: Erik van der Aa

Naast huiskamers hebben ook buurthuizen, zorgwoningen en jongerencentra hun deuren geopend en een bühne gecreëerd voor lokaal talent. Daarnaast trad Familieband Pikeur op bij Studio KP en op de Berenkreek bracht Jerry Wish wijkgenoten bij elkaar. Ook in diverse winkels en horeca in het centrum werden optredens gegeven.

Na de Wintereditie gaat de organisatie alweer aan de slag met de zomereditie van Gluren bij de Buren. Deze editie vindt plaats op 2 juli 2023 in Amersfoort, Arnhem, Breda, Den Bosch, Deventer, Doetinchem, Dordrecht, Harderwijk, Hengelo, Huissen, Leusden, Maastricht, Roermond, Sittard-Geleen, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Venlo, Wageningen, Woerden, Zaanstad, Zutphen en Zwolle. De aanmeldingen voor de Zomereditie openen half maart. 

Gluren bij de Buren is een initiatief van Stichting de Bühne en wordt in Nissewaard in samenwerking met De Gemeente Nissewaard en het Centrum voor de kunsten georganiseerd.

Beeld: Maarten J Eyckman