Video: Hertenkamp Heenvliet weg? Nee, gewoon laten staan!

Hertenkampen mogen straks niet meer in Nederland. Minister Adema zei in de Tweede Kamer dat hij zich kan voorstellen dat veel mensen dat jammer vinden, maar hij vindt dat het dierenwelzijn voor moet gaan.

Door: Roel van Deursen

Herten komen niet op de positieflijst met dieren die vanaf januari 2024 als hobby- of huisdier gehouden mogen worden. Er zijn nu zo’n 250 hertenkampen en Adema heeft begrip voor het “Bambi gevoel” dat mensen daar krijgen. Maar hij vindt dat dam- en edelherten in velden en bossen moeten kunnen leven, en niet in een beperkte ruimte achter een hek gehouden moeten worden. De VVD, PVV, SGP en BBB lieten in het debat over dierenwelzijn weten dat ze het niet eens zijn met de minister.

Bestaande dieren mogen blijven tot ze doodgaan, maar er mogen geen nieuwe bij komen. Op deze manier zullen hertenkampen dus langzamerhand verdwijnen. Andere kinderboerderijdieren zoals alpaca’s, lama’s, ezels, schapen, geiten en kamelen staan wel op de lijst. Dagelijks komen 40 tot 50 mensen op bezoek in Heenvliet, veelal met kinderen. Het zou heel triest zijn, als hier de stekker wordt uitgetrokken!

Bericht/Beeld: Roel van Deursen