Speciale waterventilator ingezet om gaslucht weg te krijgen uit woning Lepelaarhoek

Vanmorgen is de brandweer iets voor half 11 opgeroepen voor een gaslek aan de Lepelaarhoek in Spijkenisse. In de kruipruimte van een woning was een gasleiding kapot gegaan. Het ging bij de betreffende woning om een leiding die vanaf de gasmeter naar binnen gaat. De kruipruimte stond vol met water. Hierdoor waren de wanden van de ruimte verrot en kon het gas zich verplaatsen naar de kruipruimtes van de twee woningen ernaast.

De bewoners van drie woningen moesten door het lek de woning verlaten. Om de situatie veilig te maken moest het opgehoopte gas uit de kruipruimtes. Een gewone ventilator op elektriciteit kon hiervoor niet gebruikt worden, aangezien elk vonkje het gas kon doen laten ontbranden. Daarom is een speciale waterventilator ter plaatse opgeroepen. Door water door het apparaat te spuiten begint een groot schoepenrad te draaien. Door een grote buis wordt de wind de kruipruimte ingeblazen en kan door de overdruk het gas eruit worden geblazen.

Na ongeveer 20 minuten was het verschonen van de lucht klaar en was de situatie veilig. Omdat de netbeheerder geen eigenaar is van de leiding heeft de brandweer het overgedragen aan een loodgieter die de reparatie verder zal afhandelen.

Beeld: Nieuws op Beeld / Martijn de Bruijn