Demonstratie Stichting Acute Zorg VPR krijgt steun van Aboutaleb

De Stichting Acute Zorg VPR heeft samen met een aantal inwoners van Voorne-Putten gedemonstreerd voor een verbeterde acute zorg in alle regiogemeenten. De demonstratie heeft plaatsgevonden op woensdag 7 december vóór het stadhuis van Rotterdam. Willem Heijdacker, de voorzitter van de stichting, sprak 15 burgemeesters uit de regio toe en legde uit wat er moet gebeuren om een verbeterde acute zorg te realiseren.

Met behulp van spandoeken werd het belang van een verbeterde acute zorg benadrukt. ”Wij zitten opgesloten op het eiland,” sprak actieleider Willem. ”De burgemeesters moeten overtuigd worden, er moet een volwaardig ziekenhuis komen.” Het SMC in Nissewaard heeft geen 24/7 Spoed Eisende Hulp of IC-bedden. De stichting strijdt voor een volwaardig ziekenhuis met 24/7 SEH en twaalf IC-bedden. Daarnaast wil de stichting de sluiting van het Van Weel-Bethesda ziekenhuis in Dirksland en faillissement van het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam-Zuid voorkomen.

Ook moet de rechtsongelijkheid tussen de twee burgergroepen die is ontstaan door het concentreren van de acute zorg naar de grote stad, waarbij vooral de regio-burgers financiële nadelen ondervinden ten opzichte van Rotterdamse burgers, verdwijnen. ”De hele eilanden zijn zwaar onderhand van acute zorg, daarom staan wij hier,” stelt Heijdacker. Na de demonstratie heeft een vergadering plaatsgevonden op het stadhuis. Hierin geeft de stichting een reactie op het antwoord van de burgemeesters op de 5e brandbrief van de stichting.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is in vergadering gegaan met de stichting. Hier laat hij weten de stichting te steunen. Aboutaleb ziet de stichting als medestanders, geen tegenstanders. In januari zal Aboutaleb in gesprek gaan met Ernst Kuipers, de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ook staan de burgemeesters ervoor open om vragen van de stichting te beantwoorden en om tot compromissen te komen. Daarnaast laat het Ikazia ziekenhuis donderdag weten er al met de verzekeraars uitgekomen te zijn hoe de financiële situatie verbeterd kan worden.