COLUMN: Het WK van het verlies van elk fatsoen

Joop van der Hor, geboren in 1954 in Rotterdam, is een betrokken inwoner van Spijkenisse. Hij is naast columnist, ook trouwambtenaar, presentator, schrijver, ambassadeur van Villa Joep en pakt nog meer op wat op zijn pad komt. Hij werkte als persvoorlichter van de politie, is getrouwd en woont nu met zijn vrouw Gina in een appartement in Spijkenisse. In 2018 ontving hij de Nissewaardpenning uit handen van burgemeester Salet voor zijn inzet. Hij kijkt veel om zich heen en schrijft over allerlei zaken in zijn columns.

Op 18 december 2022 verloor het voetbal de finale van het WK 2022 in Qatar van de FIFA. De wereld deed vervolgens een plas, en alles bleef zoals het was. Ik zal één van de weinige kijkweigeraars zijn geweest. Heb geen enkele wedstrijd gekeken, ook niet van het Nederlands Elftal en dus heb ik ze ook niet zien verliezen van FC Messi. Dit uit protest tegen zowat alles wat er aan dit WK voetbal niet klopte. Het begon allemaal met de uiterst dubieuze toewijzing van het toernooi aan het oliestaatje in de grote zandbak aan de Perzische Golf. Het Arabisch emiraat grenst aan Saoedi-Arabië en ligt ten oosten van Bahrein. Die plaatsbepaling heb ik niet geleerd bij aardrijkskunde op de lagere school, maar heb ik op Google moeten opzoeken. Qatar is een absolute monarchie en het staatshoofd is emir Tamim bin Hamad al-Thani. Dat laatste wist ik uiteraard wel uit mijn hoofd want tussen 1964 en 2022 heb ik behoorlijk wat bijgeleerd.

Onze Koning Willem Alexander is, net als de emir, ook een monarch maar is absoluut niet absoluut. Zoiets als bij mij thuis ook het geval is. Daar denk ik dat ik de baas ben, maar in de praktijk heb ik helemaal niets te vertellen. Mijn vrouw deelt thuis de lakens uit en ik mag helpen het bed te verschonen.

Een absoluut vorst daarentegen is niet door wetten gebonden en evenmin verantwoording aan wie dan ook verschuldigd. De emir van Qatar is daardoor de machtigste man van het land, zijn wil is wet. En denk nou niet dat zoiets alleen maar in Qatar het geval is, ook in het Vaticaan zit nog een absolute monarch. Eentje die nog meer aanzien heeft en groter is dan de emir van Qatar of de sultan van Brunei. De paus is immers ook nog eens de plaatsvervanger van God op aarde.

Maar er is er zelfs nog eentje die nog machtiger is dan alle drie tezamen en dat is de in Zwitserland geboren FIFA baas Gianni Infantino. Met zijn kale kop en donkere borstelige wenkbrauwen doet hij mij sterk denken aan de Hood, de grote schurk uit de televisie poppenserie The Thunderbirds die International Resque stelselmatig dwars zat. Alleen heeft de infantiele Infantino de touwtjes boven zijn schouders afgeknipt en trekt hij zich van niets en niemand iets aan en gaat hij door met datgene waar het Wetboek van Strafrecht vol mee staat; oplichting, witwassen, corruptie, omkoping, smeergeld aannemen, afpersing,  financiële malversaties, belastingontduiking, machtsmisbruik en ander grensoverschrijdend gedrag. Zelfs Matthijs van Nieuwkerk is vergeleken bij Gianno Infantino maar een kleine jongen.

De gewiekste bestuurder, zakenman en advocaat is de meest machtige man op aarde en overhemelse rijksdelen. Zelfs Louis van Gaal heeft geen vat op hem, laat staan onze lieve Heer, en die leest, behalve de Volkskrant en het AD, ook de Panama Papers. Over de Aziatische gastarbeiders die onder abominabele werkomstandigheden aan de stadions in Qatar hebben gewerkt, zei hij: ‘Hard werken maakt trots’. Hij vindt niet dat de FIFA verantwoordelijk is voor alle misstanden in de wereld, en is trots op de ‘verbeteringen’ die zijn organisatie heeft bereikt voor de gastarbeiders in Qatar. Zou hij daarmee misschien bedoelen dat de verongelukte gastarbeiders niet in een jutte zak, maar in een echte houten doodskist met handgrepen de terugreis naar het land van herkomst hebben mogen maken?

Op Wikipedia las ik dat Infantino geen kleine klootzak is. Zo spreekt hij Spaans, Engels, Duits, Italiaans, Portugees en, hoe is het toch mogelijk, zelfs Arabisch. Je kunt het spreken, maar versta je die vreemde talen ook als de enige taal waar hij kennelijk echt interesse in heeft ‘uitbetalen’ is.

Ik denk zelf dat hij blind en doofstom is; blind voor de wantoestanden rond de bouw van de stadions en de statements van de teams die de ‘One Love’ armband wilden dragen maar na dreiging van een gele kaart laf en heel snel overstag gingen. En stom omdat hij denkt hier mee weg te komen. ‘Stom’ zijn ook die supporters van de nationale ploeg van Marokko die na de gewonnen wedstrijden compleet uit hun, met één amoebe gevulde hersenpan gingen. Lekker auto’s in de brand steken en agenten het licht uit de ogen en gehoor uit de oren gooiden met zwaar vuurwerk waar de Oekraïners graag een paar dozen vol van willen hebben om de Russen hun land uit te jagen.

En misschien moeten wij dat ook maar doen met, niet alleen die rel schoppende Marokkanen, rellende Feyenoordsupporters en andere vernielzuchtige mondiale voetbal ‘fans’, maar een ieder die van voetbal oorlog maakt of een winstgevende corrupte handel. Dan mag Gianni Infantino daar van mijn part absoluut heerser van worden.

Welk land dat is? Wat dacht u van Qatar?  

Beeld: Pixabay