Bewoners weer terug naar Mizarstraat na derde vondst TATP

De bewoners van de ontruimde woningen aan de Mizarstraat in Spijkenisse mochten donderdag- op vrijdagnacht weer terug naar hun woning, nadat voor de derde keer toch nog de explosieve stof TATP aangetroffen werd. De EODD heeft deze stof rond 0.15 uur op het veld tot ontploffing gebracht.

Direct na de verwijdering van de stof werd verder gezocht in het appartement van de bewoner die woensdagmiddag opgepakt werd. De bewoner bedreigde een medewerker van een dienstverlenend bedrijf met een wapen. Toen de politie na de aanhouding in de woning op zoek ging naar het wapen, werd naast een alarmpistool de stof TATP aangetroffen. De woning is zeer vervuild en binnen blijkt het een flinke rommel te zijn. Nadat die vondst verwijderd werd, is de politie opnieuw onderzoek gaan doen in de woning.

Bericht gaat verder onder de video

Donderdag werd de verdachte man geboeid onder politiebegeleiding naar zijn woning gebracht, vermoedelijk om hem aan te laten wijzen waar er nog meer van de stof lag. Daarna is hij weer teruggebracht naar het cellencomplex. Nadat de verdachte weg was, werd opnieuw een deel van het appartementencomplex ontruimd, omdat de stof inderdaad aangetroffen werd. Donderdagavond rond 20.30 uur werd opnieuw een vondst gedaan door de politie.

Bij alle drie de keren rukte de EODD uit om de stof gecontroleerd te laten ontploffen op het grasveld voor de flat. Normaal gesproken worden explosieven in het buitengebied tot ontploffing gebracht, maar TATP is te labiel om te vervoeren. De stof werd uit de woning gehaald door een militair met een speciaal bompak aan. Bij elke keer dat de stof ontdekt werd, werden omliggende appartementen ontruimd en moesten bewoners snel hun huis verlaten. De gemeente laat vrijdagmorgen weten dat na de derde keer de bewoners weer terug kunnen. Vrijdagmorgen is nog weinig te zien van politie-activiteit ter plaatse. Onbekend is of dat er vrijdag weer verder onderzoek zal plaats vinden. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de woning voor een maand gesloten is.

Beeld: JBMedia