Nieuwe schakelinstallatie verdeelstation Spijkenisse in gebruik genomen

Netbeheerder Stedin heeft de nieuwe schakelinstallatie in haar verdeelstation aan de Heemraadlaan in Spijkenisse in gebruik genomen. Dat meldt Stedin donderdag. Een brand begin januari verwoestte de bestaande installatie, en die moest daarom worden vervangen.

Tijdens het bouwen van de nieuwe installatie kreeg een groot deel van de inwoners van Spijkenisse stroom via twee gele noodcontainers naast het verdeelstation. In oktober is de stroom overgeschakeld van de noodcontainers naar de nieuwe installatie, zonder dat inwoners dat hebben gemerkt. De noodcontainers zijn nu niet meer nodig en op donderdag 10 november met een hijskraan weggehaald. Het project is hiermee nagenoeg klaar. 

Het verdeelstation in Spijkenisse heeft twee schakelinstallaties van 10.000 Volt. Ze vormen het hart van het station en verdelen de elektriciteit over de stad. Toen één van de twee installaties door brand onbruikbaar was kon de andere installatie door omschakelingen een deel van de elektriciteitsvoorziening op zich nemen, maar niet alles. Stedin installeerde daarom twee gele noodcontainers met een tijdelijke schakelinstallatie naast het verdeelstation.

De brand ontstond destijds onder de schakelinstallatie; dat gebeurt zelden. Omdat op die plek geen beveiliging is die automatisch de elektriciteit afschakelt als er iets misgaat, kon de brand veel schade aanrichten. De totale schade van de brand, met herstelwerk, compensatie van klanten en de nieuwe installatie bedraagt zo’n 3 miljoen euro. Om herhaling te voorkomen verscherpt Stedin de automatische beveiligingssystemen van al haar 150 grote verdeelstations.

Bericht/Beeld: Stedin Group